Ο Nick Cave παραδέχεται ότι το «Stagger Lee» είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό τραγούδι

Instagram @nickcaveofficial

Σε μια νέα συνέντευξη, ο Nick Cave παραδέχτηκε ότι το Stagger Lee, το τραγούδι που κυκλοφόρησε ο ίδιος και οι Bad Seeds στο δίσκο Murder Ballads του 1996, είναι «πολύ προβληματικό». Το κομμάτι είναι μια παραλλαγή ενός παραδοσιακού κομματιού για τον ομώνυμο αφροαμερικανό δολοφόνο.

Ο Cave έκανε την παραδοχή κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνομιλίας στην εκπομπή, UnHerd Club. Κάποια στιγμή, ο παρουσιαστής, Freddie Sayers τον ρώτησε: «Σου συμβαίνει αυτό; Η αμφιβολία και η αυτολογοκρισία»;
Εκείνος απάντησε: «Να το πω αυτό; Ή δεν πρέπει; Με ενδιαφέρει όσο με ενδιέφερε πριν από δέκα χρόνια ή 20 χρόνια. Πάντα αναρωτιέσαι αν αυτός είναι ένας καλός ή ένας κακός στίχος. Αλλά, ποτέ δεν σκέφτομαι αν είναι προσβλητικός ή όχι. Οπότε όχι, δεν νιώθω ότι το κάνω αυτό. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι η τέχνη γενικά δέχεται διωγμό και αυτό απλά δεν είναι σωστό».

Στη συνέχεια ο Sayers πίεσε τον Cave σχετικά με τον διωγμό που δέχεται η μουσική και ο Αυστραλός μουσικός απάντησε: « Λοιπόν, κυριαρχεί μια ιδέα ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να ξεφύγεις λέγοντας και ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να ξεφύγεις λέγοντας».

Και συνέχισε: «Αλλά, έχω βαρεθεί να ακούω τους ανθρώπους να λένε ότι δεν μπορείς να το πεις αυτό. Το πιστεύεις, αλλά δεν μπορείς να το πεις. Δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να πεις. Απλώς, πρέπει να αναλάβεις τις συνέπειες του να λες συγκεκριμένα πράγματα».

«Αυτές οι συνέπειες είναι βάναυσες, ανελέητες και άδικες μερικές φορές και είναι οδυνηρό να βλέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Αλλά, ασχολούμαι με τη σύνθεση τραγουδιών και η φόρμα είναι αφηρημένη από την φύση της. Έτσι, μπορείτε να πείτε όλα τα είδη των πραγμάτων μέσω της σύνθεσης τραγουδιών, προσεγγίζοντας αυτά τα θέματα, με πλάγιο τρόπο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να εκφράσετε ότι θέλετε με την μουσική».

Στη συνέχεια, ο Cave χρησιμοποίησε το Stagger Lee ως παράδειγμα αυτού που εννοούσε. Εξήγησε: «Για παράδειγμα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο τραγούδι μου που ονομάζεται Stagger Lee. Αυτό είναι ένα διάσημο τραγούδι των Bad Seeds και είναι προσβλητικό σε πολλά, πολλά επίπεδα. Δεν θα περάσω από όλα τα διαφορετικά είδη ανθρώπων που προσβάλλει, αλλά είναι λίγο πολύ όλοι. Είναι ένα άκρως προβληματικό τραγούδι».

Εξηγώντας πώς η τέχνη μπορεί να είναι προβληματική και ευχάριστη ταυτόχρονα, κατέληξε: «Όλες τις φορές που έπαιξα το Stagger Lee και τις εκατοντάδες φορές που κοίταζα στο κοινό, δεν είχα δει ποτέ κανέναν να με στραβοκοιτάζει ή να αισθάνεται προσβεβλημένος. Απλώς παρασύρονται μέσα στην ίδια τη μουσική. Έτσι, πολλά πράγματα μπορούν να ειπωθούν στη μουσική και την τέχνη που είναι προβληματικά, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να τα απολαύσεις».

 

Video Url