Οι παγίδες της μουσικής βιομηχανίας και η διαχρονική συμβουλή του Jimi Hendrix

Ο αείμνηστος βιρτουόζος Jimi Hendrix, ήξερε τα πάντα γύρω από το σωστό παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας. Ωστόσο, σε θέματα της μουσικής βιομηχανίας δεν τα πήγαινε εξίσου καλά και λόγω της επιτυχημένης καριέρας του, ο Hendrix αναγκάστηκε να μάθει με τον δύσκολο τρόπο όλα τα κόλπα και τις παγίδες.

Από την αρχή της μουσικής ως επιχείρηση, οι καλλιτέχνες είχαν πάντα ένα σκοπό. Να κάνουν άλλους ανθρώπους με πολύ λιγότερο ταλέντο, πλούσιους. Πριν τον ανακαλύψει ο κυνηγός ταλέντων, Chas Chandler, ο Hendrix είχε ήδη δει την άσχημη πλευρά της μουσικής, αφού ήταν για λίγο καιρό μέλος του συγκροτήματος του Little Richard. Ο Little Richard ήταν μόνο ένας από τους πολλούς μουσικούς που υπέγραψαν στα τυφλά μια δισκογραφική συμφωνία και έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης.

Το 1967, όταν ο Hendrix μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τις σκοτεινές μεθόδους της μουσικής βιομηχανίας, βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Chas Chandler ο οποίος φρόντιζε για το συμφέρον του Jimi. Ωστόσο, ο επόμενος μάνατζέρ του, ο Michael Jeffery, δεν τον αντιμετώπισε με τον ίδιο σεβασμό και λίγο πριν από το θάνατό του, ο Hendrix είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να τον εγκαταλείψει.

Οι ύπουλες επιχειρηματικές συναλλαγές της μουσικής βιομηχανίας μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε καλλιτέχνη, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Από την εμπειρία του Hendrix, η βιομηχανία δεν ήταν ένας αγώνας δρόμου και οι μουσικοί δεν πρέπει να βιαστούν να υπογράψουν την πρώτη τους δισκογραφική συμφωνία. Αντίθετα, πίστευε ότι ήταν σημαντικό να κάνουν μια προσεκτική επιλογή και να μην αφήσουν την καριέρα τους στα χέρια του πρώτου manager που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Μιλώντας στο Guitar Player το 1968, ο Hendrix είχε πει: «Είναι πολύ δύσκολο να δώσεις συμβουλές, αλλά αν οι νέοι μουσικοί έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα και φαίνεται ότι έχουν προοπτικές, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με κάποιον μεγάλο μουσικό ή να ζητήσουν από έναν εκπρόσωπο μιας δισκογραφικής εταιρείας να έρθει σε μια από τις συναυλίες τους. Αλλά, πείτε τους ότι είναι καλύτερο να μην υπογράψουν κάτι πολύ σύντομα. Πες τους να πάρουν δικηγόρους. Οι managers μπορεί να μην τα ξέρουν όλα και ένας δικηγόρος ξέρει ποιο είναι το σωστό».

Στο μουσικό μέτωπο, ο Hendrix πρόσφερε επίσης αυτή την συμβουλή: «Πρέπει να επιμείνεις. Μερικές φορές, θα είστε τόσο απογοητευμένοι που θέλετε να εγκαταλείψετε την κιθάρα – θα μισήσετε την κιθάρα. Αλλά, όλα αυτά είναι απλώς μέρος της μάθησης γιατί αν το τηρήσετε, θα ανταμειφθείτε».

Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Hendrix, η μουσική βιομηχανία δυστυχώς δεν αφορά αποκλειστικά την τέχνη και πάντα υπάρχουν τα ψιλά γράμματα με κάθε υπογραφή μιας δισκογραφικής συμφωνίας. Ενώ υπάρχουν πολλοί στη μουσική βιομηχανία που θέλουν το καλύτερο για τους πελάτες τους, άλλοι ενδιαφέρονται μόνο για το φούσκωμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, ακόμα κι αν αυτό είναι σε βάρος του καλλιτέχνη.

 

Video Url