Ο Alice Cooper ήθελε να κάνει τους Rolling Stones να μοιάζουν σαν σχολιαρόπαιδα

Instagram @alicecooper

Ο Vincent Furnier, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Alice Cooper, ήταν υπεύθυνος για τα πιο τρελά και εξωφρενικά live στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ψεύτικο αίμα, ηλεκτρικές καρέκλες, πυροτεχνήματα, ερπετά, ακόμα και ξιφομαχίες. Ουσιαστικά, το σόου του Cooper είναι ένα αληθινό θέατρο και έχει δίκαια αποκτήσει το παρατσούκλι, «The Godfather of Shock Rock».

Ο Cooper υιοθέτησε το όνομά Alice από το εφηβικό του συγκρότημα, το οποίο είχε ήδη το όνομα, «Alice Cooper». Αρχικά ονομάζονταν Nazz, αλλά ανακάλυψαν ότι ο αμερικάνος κιθαρίστας, Todd Rundgren είχε πάρει το όνομα για το δικό του συγκρότημα. Πιστεύοντας ότι χρειάζονταν ένα κόλπο για να ξεχωρίσουν από το πλήθος, διάλεξαν το όνομα «Alice Cooper», με την λογική ότι η αθωότητά του θα έκανε αντίθεση με τη σκληρή μουσική και την τρομακτική τους εικόνα.

Αναφερόμενος στους πρώτους μουσικούς μετά από την δεκαετία του '60, που έφεραν έναν διαφορετικό αέρα κόντρα στις στείρες ζωντανές εμφανίσεις που συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια, ο Cooper είπε στο Metal Hammer: «Ήμουν επτά χρονών όταν είδα για πρώτη φορά τον Elvis Presley στο The Ed Sullivan Show και ήμασταν τόσο συνηθισμένοι να ακούμε μουσική doo-wop και ξαφνικά δεν ξέραμε αν ο Elvis ήταν ο ήρωας ή ο κακός, αλλά ήξερα ότι άρεσε στους γονείς μου».

Πρόσθεσε, «Η δεύτερη φορά ήταν όταν είδαμε τους Beatles – όλοι είπαμε, ουάου, κοίτα αυτά τα μαλλιά, κοίτα τις μπότες, κοίτα τα κοστούμια. Αυτά τα τραγούδια είναι τα καλύτερα τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ» Ο Cooper είναι γνωστός ότι είναι μεγάλος θαυμαστής των Fab Four και η αισθητική τους επηρέασε σαφώς τον νεαρό Vincent Furnier.

Ωστόσο, οι γονείς του Cooper ήταν λιγότερο εντυπωσιασμένοι από τους Rolling Stones. «Μετά ήρθαν οι Rolling Stones και η αντίδραση από τους γονείς μου ήταν ότι αυτοί οι τύποι μοιάζαν ατημέλητοι, μπορεί να είναι τοξικομανείς – αυτό με τράβηξε», είπε. «Τους κοίταξα και σκέφτηκα: Αν ποτέ φτιάξω μια μπάντα, θα κάνω αυτούς τους τύπους να μοιάζουν με σχολιαρόπαιδα».

Όταν οι σοκαριστικές ζωντανές εμφανίσεις του Cooper τράβηξαν την προσοχή στο συγκρότημα, αμέσως απέκτησε πολύ άσχημη γνώμη από τους γονείς των θαυμαστών του. «Προσφέραμε στο κοινό όλα όσα μισούσαν οι γονείς τους», είπε ο Cooper στην Independent. «Όπως το βλέπαμε, αν οδηγούσες και είχες την Disneyland στην αριστερή πλευρά και τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου στα δεξιά, σίγουρα θα κοιτάξεις τα συντρίμμια. Εμείς ήμασταν αυτά τα συντρίμμια».

«Μπορούσατε να κόψετε το χέρι σας και να το φάτε στη σκηνή και δεν θα είχε σημασία», πρόσθεσε. «Το κοινό είχε αποκτήσει ανόσια στο σοκ». Έτσι ο Cooper ακολούθησε αυτή την προσέγγιση επηρεασμένος από τις έντονες ζωντανές εμφανίσεις του Elvis, προσθέτοντας από την γκλαμουριά των Beatles και πηγαίνοντας το σοκ από την ωμότητα των Rolling Stones πολλά βήματα παρακάτω. Τα συνδύασε όλα μαζί για να δημιουργήσει ένα σόου από τα πιο θρυλικά και τρομακτικά στην ιστορία της ροκ.

 

Video Url