Το τραγούδι των Oasis που απεχθάνεται ο Noel Gallagher: «Το μισώ τόσο πολύ»

Wikimedia Commons / Sean Reynolds

Αφού ο Noel Gallagher τραγούδησε για πρώτη φορά με τους Oasis το 1996 στο «Don’t Look Back In Anger», θα περνούσαν τέσσερα χρόνια πριν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο. Ενώ η πρώτη του προσπάθεια δημιούργησε ένα κλασικό Oasis κομμάτι, η δεύτερη απόπειρά του ως τραγουδιστής στο «Sunday Morning Call» ήταν λιγότερο επιτυχημένη.

Το κομμάτι εμφανίστηκε στο τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος, «Standing On The Shoulders Of Giants», το οποίο απομακρύνθηκε από τον προηγούμενο ήχο τους και σημείωσε το τέλος της britpop. Η μουσική σκηνή είχε προχωρήσει από το «Definitely Maybe» και οι Oasis δεν ήθελαν να μείνουν κολλημένοι σο παρελθόν. Επιστράτευσαν τον παραγωγό Mike Stent για να αντικαταστήσει τον Owen Morris και αυτός βοήθησε να μετατραπεί ο ήχος τους σε κάτι πιο ψυχεδελικό.

Ωστόσο, ο αργός ρυθμός του «Sunday Morning Call» ξέφυγε από το concept του άλμπουμ και έμοιαζε σαν μια προσπάθεια να αντιγράψουν τις προηγούμενες επιτυχίες του συγκροτήματος, αλλά χωρίς τη γοητεία τους. Μιλώντας για το τραγούδι εκείνη την εποχή, ο Noel είχε πει στο Uncut: «Το Sunday Morning Call και το Where Did It All Go Wrong? – είναι κομμάτια που βασίζονται στην πραγματικότητα, επειδή αφορούν συγκεκριμένα αληθινά άτομα που γνωρίζω, αλλά προφανώς, θα παραμείνουν ανώνυμοι».

Ο Gallagher πρόσθεσε: «Πρόκειται για άτομα που εμφανίζονταν στο σπίτι μου τα χαράματα– και ήταν σωστοί, ευκατάστατοι, πλούσιοι, διάσημοι άνθρωποι, αρκετά νέοι. Και θα δεν σταματούσαν να μιλούν για την κόλασή που περνούσαν από τις καταχρήσεις και το αλκοόλ και η λύση για όλα τους τα προβλήματα ήταν να γράψουν απλώς μια επιταγή στην κλινική αποτοξίνωσης, The Priory και έξι εβδομάδες αργότερα επέστρεφαν και όλα ήταν καλά».

Ενώ εδώ και καιρό εικάζεται ότι η Kate Moss είναι το θέμα του τραγουδιού, ο Noel δεν το επιβεβαίωσε ποτέ. Το «Sunday Morning Call» δεν είναι ένα κομμάτι που του αρέσει να το σκέφτεται και αν ήταν στο χέρι του, θα διαγραφόταν από την ιστορία των Oasis. Παρά την εχθρότητα του Gallagher για το τραγούδι, ήταν μια επιτυχία για τους Oasis και έφτασε στο νούμερο τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, παίχτηκε μόνο 27 φορές από τους Oasis πριν το αποσύρουν οριστικά το 2000.

Όταν ρωτήθηκε από το Radio X το 2021 για το λιγότερο αγαπημένο του τραγούδι από το συγκρότημα, ο Gallagher δεν χρειάστηκε να διστάσει πριν πει το «Sunday Morning Call». Στην καταιγιστική εξήγησή του, ο Noel είπε: «Επειδή είναι σκ***. Το μισώ αυτό το τραγούδι. Το μισώ τόσο πολύ που το άφησα έξω από το άλμπουμ των σινγκλ των Oasis. Τόσο πολύ το μισώ. Και ήμουν εγώ αυτός που το έγραψα».

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το «Standing On The Shoulders Of Giants» είναι κάτι για το οποίο μετάνιωσε ο Noel. «Δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε κάνει το Standing… Είχα φθάσει στο τέλος. Τότε δεν είχα κανένα λόγο ή επιθυμία να φτάχνω μουσική. Δεν είχα κίνητρο. Είχαμε πουλήσει όλους αυτούς τους γα***** δίσκους και απλά φαινόταν ότι δεν υπήρχε λόγος», είχε στο Grantland το 2011.

Ο Gallagher πρόσθεσε: «Τελικά, συνέχισα και το έκανα, παρόλο που δεν είχα έμπνευση και δεν μπορούσα να βρω έμπνευση πουθενά. Απλώς έγραψα τραγούδια για να κάνω ένα άλμπουμ. Χρειαζόμασταν έναν λόγο για να βγούμε σε περιοδεία».

 

Video Url