Η Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot βρέθηκε στη λίστα καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές

Copyright Instagram @pussyriot

Η Nadezhda Tolokonnikova, ιδρυτικό μέλος της πανκ φεμινιστικής ομάδας Pussy Riot, φέρεται να έχει τεθεί σε λίστα καταζητούμενων εγκληματιών από τις ρωσικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona - το οποίο συνιδρύθηκε από την Tolokonnikova μαζί με ένα ακόμα μέλος των Pussy Riot, την Maria Alyokhina - ανακάλυψε ότι το όνομα της μουσικού ήταν καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών με καταζητούμενα άτομα.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η λίστα ανέφερε ότι η Tolokonnikova αντιμετώπιζε διάφορες ποινικές διώξεις, αν και δεν ανέφερε λεπτομέρειες. Ωστόσο, σε μια ανάρτηση στο Instagram που κοινοποιήθηκε χθες, η μουσικός αποκαλύπτει ότι οι λόγοι που βρέθηκε στην λίστα μπορεί να σχετίζονται με ένα NFT της ουκρανικής σημαίας που πουλήθηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία.

Η Tolokonnikova δηλώνει επίσης ότι η κατηγορία μπορεί επιπλέον να αφορά την πρόσφατη παράσταση των Pussy Riot με τον Jeffrey Deitch στο Λος Άντζελες, που τους είδε να καίνε ένα ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν συλλέξουν και πουλήσουν τις στάχτες του.

 

Video Url

 

Η δήλωσή της αναφέρει: «Σήμερα προστέθηκα στον ομοσπονδιακό κατάλογο καταζητούμενων της Ρωσίας. Κάθε αληθινά πολιτικός καλλιτέχνης διακινδυνεύει την προσωπική του ασφάλεια για χάρη της τέχνης του. Δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Αλλά, ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα NFT χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο για να προσπαθήσει να με ξαναρίξει στη φυλακή. Το NFT της ουκρανικής σημαίας πωλήθηκε για σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια και η κοινότητα κρυπτογράφησης συσπειρώθηκε γύρω από αυτό - στείλαμε κεφάλαια στην Ουκρανία, σώσαμε ζωές. Σίγουρα δεν άρεσε στον Πούτιν. Ούτε άρεσε η τελευταία μου συνεργασία με τον Jeffrey Deitch, όπου απαθανατίσαμε την παράσταση να καίμε το ομοίωμα του Πούτιν και να συλλέγουμε και να πουλάμε τις στάχτες του».

Προσθέτει επίσης: «Μας απειλούν, αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε φόβο. Θα χρησιμοποιήσω τα εργαλεία που έχω ως καλλιτέχνης και ακτιβίστρια για να συνεχίσω να πολεμάω. Δεν είμαι στρατιώτης, είμαι καλλιτέχνης, η τέχνη είναι το όπλο μου. Χαίρομαι να βλέπω ότι φοβούνται».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Pavel Chikov δήλωσε ότι η Tolokonnikova  κατηγορείται για «προσβολή θρησκευτικού αισθήματος», μια πράξη που έγινε παράνομη στη χώρα το 2013.

Το 2012, οι Pussy Riot διαμαρτυρήθηκαν κατά του Πούτιν έξω από τον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας με τίτλο Punk Prayer, με αποτέλεσμα η Tolokonnikova και η Alyokhina να συλληφθούν και να εκτίσουν δύο χρόνια φυλάκιση για αναφερόμενο «χουλιγκανισμό υποκινούμενος από θρησκευτικό μίσος».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση: