Ο Eric Clapton, ο Nick Mason και άλλοι ζητούν άρση της απαγόρευσης των συναυλιών του Roger Waters

Copyright Instagram @rogerwaters

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πίεση εκείνων των ατόμων και ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τον Waters να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα ζητήματα που αναδεικνύει η μουσική του»

Έχει ξεκινήσει ένα αίτημα με την πρωτοβουλία πολλών καλλιτεχνών, για την ανατροπή της απόφασης που απαγορεύει στον Roger Waters να εμφανιστεί στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας για μια συναυλία.

Το πρώην μέλος των Pink Floyd επρόκειτο να εμφανιστεί στην πόλη, στις 28 Μαΐου στο πλαίσιο της περιοδείας του This Is Not A Drill - ωστόσο η παράσταση ακυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβουλίου της Φρανκφούρτης μετά από κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Τώρα, διάσημα πρόσωπα, όπως ο Eric Clapton, ο Tom Morello των Rage Against The Machine και ο Nick Mason των Pink Floyd υπερασπίστηκαν τον Waters και υποστήριξαν ένα αίτημα με την βοήθεια του Change.org με στόχο την ανατροπή της απόφασης.

Ο Brian Eno, ο Peter Gabriel και ο ιδρυτής των Soft Machine, Robert Wyatt, έχουν επίσης δείξει την αλληλεγγύη τους, καθώς και οι ηθοποιοί Susan Sarandon και Julie Christie και ο σκηνοθέτης Ken Loach. Επί του παρόντος, η αναφορά έχει περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

«Η κριτική του Waters για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας υπεράσπισης του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει η αναφορά. «Όσοι δυσφημούν τον Waters εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη εκστρατεία που σκόπιμα συγχέει την κριτική για τις παράνομες και άδικες πολιτικές του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό».

Συνεχίζει: «Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία, οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικές πλατφόρμες δεν πρέπει να υποκύψουν στην πίεση εκείνων των ατόμων και ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τη μουσική του Waters να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα ζητήματα που αναδεικνύει η μουσική του».

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο αίτημα έχει επίσης ξεκινήσει στο Διαδίκτυο, που αντιτίθεται στο πρώτο.

Η απόφαση να ακυρωθεί η επερχόμενη συναυλία προέκυψε τον περασμένο μήνα, με το δημοτικό συμβούλιο να επικαλείται την «επίμονη αντι-ισραηλινή συμπεριφορά» του Waters ως βασικό τους επιχείρημα. Παρόμοια κίνηση προέκυψε και ενάντια στην συναυλία του στο Μόναχο, που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του Waters επιβεβαίωσε ότι ήταν πρόθυμος να κινηθεί νομικά κατά της απόφασης, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση ως «αντισυνταγματική», «χωρίς δικαιολογία» και μια προσπάθεια «να τον φιμώσει».

Ο πρώην σύντροφος του στους Pink Floyd, David Gilmour και η σύζυγός του, Polly Samson, επιτέθηκαν στον Waters στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα κατηγορώντας τον  ως «αντισημίτη» και «μισογύνη». «Είναι ένας απολογητής του Πούτιν και ένας ψεύτης, κλέφτης, υποκριτής, φοροφυγάς, μισογύνης, άρρωστος από φθόνο και μεγαλομανής», έγραψε η Samson στο Twitter.

Αυτά τα σχόλια διαψεύστηκαν αργότερα από τον Waters, ο οποίος εξέδωσε μια δήλωση περιγράφοντας τις κατηγορίες ως «εμπρηστικές και εξωφρενικά ανακριβείς».

Επί του παρόντος, η απόφαση για ακύρωση της συναυλίας της Φρανκφούρτης παραμένει σε ισχύ. Όλες οι άλλες ημερομηνίες στο πλαίσιο της περιοδείας This Is Not A Drill έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν.