Ο Steve Hackett δεν θα είχε πάει τους Genesis σε μια «ποπ κατεύθυνση» αν είχε μείνει

Wikimedia Commons / Peter Schütz

Ο θρύλος του prog rock Steve Hackett, μίλησε για μερικά από τα πράγματα που θα είχε κάνει διαφορετικά αν είχε μείνει στους Genesis τότε. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Guitar World, ο Hackett αναφέρθηκε στη θητεία του με το prog συγκρότημα και την απόφασή του να αποχωρήσει παρά την επιτυχία τους.

«Ίδρωσα για να βεβαιωθώ ότι οι Genesis θα γίνονταν διεθνής επιτυχία», είπε ο κιθαρίστας. «Ταυτόχρονα, άρχισα να φτιάχνω σόλο άλμπουμ, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά, όσον αφορά την πολιτική του συγκροτήματος. Έτσι, μου είπαν ρητά οι υπόλοιποι ότι δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω μια παράλληλη σόλο καριέρα. Και σκέφτηκα ότι δεν έχω καμία εγγύηση ότι τα τραγούδια μου θα κυκλοφορούσαν από τους Genesis. Άρα, δεν είχα λόγο να παραμέινω».

Εξηγώντας ότι η πολιτική του συγκροτήματος γινόταν «ολοένα και πιο περιοριστική», ο Hackett είπε ότι τελικά έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο να μείνει πιστός στο συγκρότημα ή στον εαυτό του και στο τέλος επέλεξε το δεύτερο. «Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να μου επιτραπεί να εκφραστώ πλήρως μουσικά και επέλεξα τον εαυτό μου. Ξέρω ότι πήρα τη σωστή απόφαση. Δεν θα μπορούσα να μείνω άλλο σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα».

Όσο για το πώς θα διέφερε το συγκρότημα μουσικά αν είχε μείνει, ο Hackett είπε ότι δεν θα είχε πάρει αυτήν την ποπ κατεύθυνση που χαρακτήρισε τον ήχο των Genesis στη δεκαετία του ’80. «Αν και η μουσική τους είναι διαφορετική, νομίζω ότι οι Pink Floyd συνδύασαν πολλά solo, εκτεταμένες ενορχηστρώσεις και πολλά προσβάσιμα τραγούδια. Πιστεύω ότι οι Genesis στόχευσαν σε τραγούδια με προσιτά φωνητικά και αποαμκρύνθηκαν από  τη λεπτομέρεια. Και αυτό σήμαινε ότι οι υπόλοιποι μουσικοί δεν έψαχναν πλέον στους Genesis για καινοτομία».

Και συνέχισε, «Αν και αυτό σίγουρα ευχαρίστησε τους θεούς του MTV και ήταν φιλικό προς τα Μέσα – και δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι έχει πουλήσει εκατομμύρια – δεν θα είχα συμφωνήσει ποτέ με μια τέτοια κατεύθυνση».

«Λοιπόν, η απάντηση μου σε αυτό ήταν ο σχηματισμός των GTR (βρετανικό rock supergroup) με τον Steve Howe. Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που ευχαρίστησε τους θεούς του MTV και ταυτόχρονα, καταφέραμε να κάνουμε κάτι που, αν και ίσως υπήρχαν λιγότερο σόλο και πιο άμεσα τραγούδια, γεφύρωσε αυτό το χάσμα. Υποθέτω ότι θα μπορούσα να είχα πάει τους Genesis προς την ίδια κατεύθυνση αν έμενα».

Σε άλλο σημείο, ο βιρτουόζος της κιθάρας έθιξε επίσης μια πίθανη επανένωση με τους Genesis, λέγοντας ότι όσο «απίστευτο» ήταν να γράφει και να παίζει με τους πρώην συμπαίκτες του, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Νομίζω ότι δημιουργήσαμε μερικά υπέροχα πράγματα με τους Genesis και είμαι περήφανος για αυτό», είπε ο Hackett. «Υπήρχαν μερικοί σπουδαίοι συνθέτες που μπλέχτηκαν με τους Genesis όταν ήμασταν ο πέντε μας, όλοι ικανοί να συνθέσουμε. Ήταν απίστευτο. Αυτό μπορεί να κράτησε για λίγο, αλλά αυτό τελείωσε τώρα».

 

Video Url