Ο John Fogerty ανακτά τον κατάλογο των Creedence Clearwater Revival μετά από 40 χρόνια μάχης

Wikimedia Commons / ceedub13

Ο Fogerty παραιτήθηκε από τα μουσικά δικαιώματα το 1980 για να αποδράσει από ένα άδικο συμβόλαιο και από τότε αγωνίζεται να τα κερδίσει πίσω.

«Είμαι ο μπαμπάς αυτών των τραγουδιών», είπε ο John Fogerty και τώρα προσπαθεί να φέρει πίσω τα τραγούδια του. Όπως αναφέρει το Billboard, ο Fogerty αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου των Creedence Clearwater Revival μετά από έναν αγώνα 40 και πλέον ετών.

Ο Fogerty παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της Fantasy Records του Saul Zaentz το 1980 για να γλυτώσει από το συμβόλαιο, το οποίο είχε υπογράψει το 1968. Ο Zaentz είναι μια διάσημη, αν όχι διαβόητη, φιγούρα στον χώρο της μουσικής. Ενώ, όπως είπε ο Fogerty, «προσπάθησα πολύ σκληρά για να πάρω πίσω τον κατάλογο των CCR», ο Zaentz το έπαιξε ζόρικος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μηνύσει τον Fogerty για λογοκλοπή (και τελικά έχασε). Ο Zaentz χρησιμοποίησε επίσης τα δικαιώματα των CCR για να χρηματοδοτήσει μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των One Flew Over the Cuckoo's Nest, Amadeus και The English Patient, οι οποίες κέρδισαν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η Concord αγόρασε την Fantasy Records το 2004 και ως χειρονομία καλής πίστης, αποκατέστησε τα δικαιώματα του Fogerty. Ο Fogerty επρόκειτο να ανακτήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ βάσει του αμερικανικού νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων όταν τα τραγούδια γίνουν 56 ετών και η σύζυγός του και μάνατζέρ του Julie Fogerty εκμεταλλεύτηκε αυτή τη νομοθεσία για να διαπραγματευτεί τον έλεγχο της πλειοψηφίας των παγκόσμιων δικαιωμάτων.

«Ενώ ο John περνάει τη ζωή του εκεί έξω στο δρόμο, με τα παιδιά του να παίζουν μαζί του και να γιορτάζουν αυτή τη μουσική, σκέφτηκα, γιατί δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λίγα χρόνια που απομένουν και όχι να μας τα δώσουν, αλλά να τα αγοράσουμε», είπε η Julie. «Όποια και αν είναι η αξία συν ένα μικρό μπόνους. Θα δούμε πώς θα βρούμε τα χρήματα και απλώς θα τα αγοράσουμε».

Η συμφωνία έκλεισε για ένα αδιευκρίνιστο ποσό και περιλαμβάνει πολλές από τις πιο ανεξίτηλες επιτυχίες στην ιστορία της ροκ, όπως τα "Fortunate Son", "Bad Moon Rising", "Proud Mary", "Down on the Corner", "Up Around the Bend", "Green River" και πολλά άλλα.

Η επαναγορά αυτή καθιστά τον Fogerty εξαίρεση ανάμεσα σε πολλούς συναδέλφους του που πούλησαν τα δικαιώματα των τραγουδιών τους. Ο Springsteen  πούλησε πρόσφατα τον κατάλογό του για 500 εκατομμύρια δολάρια, ο Bob Dylan έκανε το ίδιο για 300 εκατομμύρια δολάρια και ο Neil Young πούλησε το 50% των δικαιωμάτων του το 2021.

Ακόμα κι έτσι, ο Fogerty θα ήθελε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του καταλόγου του αντί για το πλειοψηφικό πακέτο. «Δεν είναι 100% νίκη για μένα, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Είμαι πραγματικά ακόμα σε κατάσταση σοκ. Δεν έχω επιτρέψει στον μυαλό μου να αρχίσει να το νιώθει ακόμα».

Video Url