Η αφίσα της Demi Lovato απαγορεύτηκε επειδή ήταν προσβλητική για τους Χριστιανούς

Μια αφίσα της Demi Lovato, με την ίδια να φοράει δερμάτινα, ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι σε σχήμα σταυρού, απαγορεύτηκε με την αιτιολογία ότι είναι προσβλητική προς τους χριστιανούς.

Η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης διαφημίσεων (ASA) ξεκίνησε έρευνα για την αφίσα, η οποία εμφανίστηκε σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Λονδίνο τον Αύγουστο, μετά από καταγγελίες από μέλη του κοινού.

Ο τίτλος του νέου άλμπουμ της αμερικανίδας pop τραγουδίστριας (HOLY FVCK) παρέπεμπε ξεκάθαρα σε βρισιά και μαζί με την επίμαχη εικόνα, συνέδεε τη σεξουαλικότητα με το ιερό σύμβολο, σύμφωνα με την ASA.

Η Polydor Records, τμήμα της Universal Music Operations Ltd, δήλωσε ότι το εξώφυλλο του δίσκου ήταν ένα έργο τέχνης που σχεδιάστηκε για να προωθήσει το άλμπουμ και δεν πιστεύει ότι είναι προσβλητικό. Η αφίσα τελικά αφαιρέθηκε μετά από τέσσερις ημέρες, μετά από πολλά παράπονα.

Η ASA είπε ότι είχε λάβει καταγγελίες σχετικά με την «εικόνα της κυρίας Demi Lovato δεμένη με μια δερμάτινη στολή ενώ ήταν ξαπλωμένη σε ένα στρώμα σε σχήμα σταυρού». Μαζί με τον τίτλο του άλμπουμ, το οποίο είναι ένα λογοπαίγνιο, η ASA διαπίστωσε ότι η αφίσα ήταν «πιθανόν να θεωρηθεί ότι συνδέει τη σεξουαλικότητα με το ιερό σύμβολο του σταυρού και της σταύρωσης. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή προσβολή στους Χριστιανούς», είπε εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας.

Το όγδοο άλμπουμ της Demi Lovato, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022, καταγράφει το περίπλοκο ταξίδι της μέσα από τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τη θεραπεία και την ανάρρωση.
Άρχισε να το γράφει μετά από μια εθελοντική περίοδο αποτοξίνωσης τον Δεκέμβριο του 2021 και είπε στο BBC: «Δεν παίζω πια ποπ μουσική. Αυτό είναι ένα ροκ άλμπουμ».

Η τραγουδίστρια δεν είναι η πρώτη που πυροδοτεί αντιδράσεις στους θρησκευτικούς κύκλους. Το βίντεο της Madonna, Like a Prayer καταδικάστηκε από χριστιανικές οργανώσεις ως βλάσφημο όταν κυκλοφόρησε το 1989. Έδειχνε την τραγουδίστρια να χορεύει γύρω από φλεγόμενους σταυρούς και να φιλάει μια μαύρη φιγούρα που μοιάζει με τον Χριστό σε μια εκκλησία. Το 1992, το βίντεό της Erotica, απαγορεύτηκε από το Βατικανό ενώ μπορούσε να προβληθεί μόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η ASA έλαβε επίσης παράπονα ότι η αφίσα για το άλμπουμ της Demi Lovato τοποθετήθηκε ανεύθυνα σε σημεία όπου μπορούσαν να τη δουν παιδιά.
Τοποθετήθηκε σε έξι σημεία σε όλο το Λονδίνο πριν κατέβει στις 23 Αυγούστου 2022. Η ASA διαπίστωσε ότι ο τίτλος του άλμπουμ ήταν ξεκάθαρος στους περισσότερους αναγνώστες ότι παρέπεμπε σε βρισιά.

Η Polydor Records, είπε ότι πριν από τη δημοσίευση, είχαν ελέγξει με το πρακτορείο Brotherhood Media ότι η αφίσα θα ήταν αποδεκτή για προβολή. Το πρακτορείο είχε βεβαιώσει ότι ήταν και έτσι η Polydor προχώρησε σε αυτή τη βάση.