Eurovision 2023: Η Ουκρανία επιλέγει τους Tvorchi μέσα από καταφύγιο πολέμου

Η Ουκρανία επέλεξε το ποπ δίδυμο Tvorchi για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους σε μια ζωντανή μετάδοση απευθείας από ένα καταφύγιο βομβών στο Κίεβο.

Video Url

Η ανακοίνωση του Heart of Steel από τους Tvorchi είναι το πρώτο τραγούδι που επιβεβαιώνεται για τον διαγωνισμό του 2023 στο Λίβερπουλ. Το ένα από τα δύο μέλη του γκρουπ, ο Andrew Hutsuliak δήλωσε συγκλονισμένος: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να παρουσιάσουμε την Ουκρανία με αξιοπρέπεια».

Η ουκρανική Kalush Orchestra κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα τον φιλοξενήσει  λόγω του πολέμου.

Video Url

Ένας σταθμός του μετρό στο Κίεβο μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο για τις ανάγκες της εκπομπής του Σαββάτου όταν και επιλέχθηκαν οι Tvorchi. Ο υπόγειος σταθμός χρησιμοποιείται ως καταφύγιο πολέμου από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του κομματιού των Tvorchi, Heart of Steel οι χορευτές φορούσαν μάσκες αερίων καθώς εμφανίστηκαν πυρηνικές προειδοποιητικές πινακίδες στις οθόνες με στίχους όπως: «Μην φοβάστε να πείτε αυτό που σκέφτεστε».

«Θέλω απλώς να πω ευχαριστώ Ουκρανία», είπε ο τραγουδιστής Jeffery Kenny στους θεατές του διαγωνισμού επιλογής για την Eurovision του 2023, ο οποίος μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Ο Hutsuliak πρόσθεσε: «Δεν πιστεύαμε ότι θα νικούσαμε, αλλά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν, που ακούνε τη μουσική μας και αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή».

Η νικήτρια χώρα κανονικά φιλοξενεί την εκδήλωση του επόμενου έτους, αλλά οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να έρθει η Eurovision στην Ουκρανία το 2023. Αντ' αυτού επιλέχθηκε το Λίβερπουλ για να φιλοξενήσει το σόου, για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Από την πρώτη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2003, κέρδισε τρεις φορές και τερμάτισε στους Top 10 μόνο έξι φορές, καθιστώντας την μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες του διαγωνισμού.

Φέτος, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός UA:PBC έλαβε σχεδόν 400 τραγούδια από 299 συμμετέχοντες που ήλπιζαν να φτάσουν στους 10 φιναλίστ στην διαγωνισμό επιλογής του Σαββάτου.

Μιλώντας στο BBC News, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στη Eurovision Oksana Skybinska είπε: «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να κρατήσουμε αυτόν το διαγωνισμό σε πλήρη εξέλιξη και να ενώσουμε για άλλη μια φορά τους Ουκρανούς γύρω από αυτή τη σημαντική επιλογή για τη μεγαλύτερη μουσική σκηνή στην Ευρώπη».

«Η απόφαση να πάμε σε υπόγειο καταφύγιο ήταν η πρώτη που πάρθηκε. Μας έκανε να νιώθουμε σίγουροι ότι η ίδια η παράσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς διακοπή, γιατί ανεξάρτητα από το αν έχουμε ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής, η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί».

Οι θεατές μπορούσαν να ακούσουν τα τρένα να περνούν κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της εκπομπής, αλλά κατά τα άλλα έμοιαζε με οποιοδήποτε άλλο τηλεοπτικό στούντιο.

Το γκρουπ  Kalush Orchestra είπε στο BBC News ότι είναι σίγουροι ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει για τέταρτη φορά στο Λίβερπουλ. Από τη νίκη τους στην Ιταλία, το συγκρότημα προωθεί τη μουσική του και συγκεντρώνει χρήματα για την Ουκρανία από όλη την Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας και να δείξουμε την ουκρανική κουλτούρα μας και σε κάποιο βαθμό να την αναβιώσουμε», εξήγησε ο τραγουδιστής Oleh Psiuk.

«Μπορώ να βοηθήσω το έθνος μου συγκεντρώνοντας δωρεές και όταν επιστρέφω εξηγώ τι έκανα για τη χώρα μου, πόσοι έκαναν δωρεές και ποιοι μας στήριξαν».
Το ντουέτο Tvorchi είναι το πέμπτο σχήμα που αποκαλύπτεται για τη Eurovision του επόμενου έτους.

Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Σλοβενία έχουν επίσης επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα στείλουν στο Λίβερπουλ, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν.

Οι 37 χώρες που συμμετέχουν έχουν περιθώριο έως τα τέλη Μαρτίου για να επιβεβαιώσουν τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες τους για τον διαγωνισμό.

Ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.