Ο Ryuichi Sakamoto ανακοινώνει το νέο σόλο άλμπουμ του, 12

Copyright Instagram @skmtgram

Ο θρυλικός συνθέτης Ryuichi Sakamoto ανακοίνωσε ότι το 12, η πρώτη του σόλο δουλειά που δεν είναι soundtrack από τότε που κυκλοφόρησε το άλμπουμ async το 2017, θα κυκλοφορήσει στις 17 Ιανουαρίου μέσω της Milan Records.

Ο ιάπωνας πειραματικός μουσικός συνέθεσε το άλμπουμ το οποίο αποτελείται από δώδεκα κομμάτια, ως ένα είδος ηχητικού ημερολογίου καθώς υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο τετάρτου σταδίου. «Αφού τελικά επέστρεψα στο νέο μου προσωρινό σπίτι μετά από μια μεγάλη εγχείρηση, βρέθηκα να πιάνω το synthesizer», είπε ο 70χρονος σε μια δήλωσή του. «Δεν είχα σκοπό να συνθέσω κάτι. Ήθελα απλώς να λούζομαι με ήχο. Μάλλον θα συνεχίσω να κρατάω αυτού του είδους το ημερολόγιο».

Κάθε ένα από τα 12 κομμάτια είναι μια ακολουθία οκτώ αριθμών που αναφέρονται στην ημερομηνία κατά την οποία γράφτηκε. Ο Sakamoto θα αποκαλύψει μερικά από αυτά κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συναυλίας σόλο πιάνου που θα προβληθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ξανά την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Η συναυλία ηχογραφήθηκε σε διάστημα μιας εβδομάδας στο 509 Studio στην Ιαπωνία και οι κάτοχοι εισιτηρίων θα έχουν επίσης αποκλειστική προεπισκόπηση του άλμπουμ 12 μετά το τέλος της παράστασης.

«Δεν έχω πλέον την ενέργεια να κάνω ζωντανές συναυλίες», είπε ο Sakamoto. «Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που θα με δείτε να παίζω με αυτόν τον τρόπο». 

Ο Ryuichi Sakamoto, γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου του 1952 είναι Ιάπωνας συνθέτης, πιανίστας, τραγουδιστής, παραγωγός δίσκων και ηθοποιός που έχει ακολουθήσει μια ποικιλία από διαφορετικά στυλ ως σόλο καλλιτέχνης και ως μέλος της Yellow Magic Orchestra. Με τους συμπαίκτες του στο συγκρότημα Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi, ο Sakamoto επηρέασε και πρωτοστάτησε σε μια σειρά από είδη ηλεκτρονικής μουσικής.

Ως συνθέτης soundtrack, ο Sakamoto έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα Grammy και 2 Χρυσές Σφαίρες. Η ταινία  Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) σηματοδότησε το ντεμπούτο του τόσο ως ηθοποιός όσο και ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. Το κύριο μουσικό θέμα της ταινίας προσαρμόστηκε στο single Forbidden Colours και έγινε διεθνής επιτυχία. Η πιο επιτυχημένη δουλειά του ως συνθέτης ταινιών ήταν The Last Emperor (1987). Συνέχισε να κερδίζει βραβεία συνθέτοντας μουσική για ταινίες όπως The Sheltering Sky (1990),  Little Buddha (1993) και The Revenant (2015). Κατά καιρούς, ο Sakamoto έχει επίσης εργαστεί ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια. Το 2009, τιμήθηκε με το Ordre des Arts et des Lettres από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Video Url