1977 Αεροπορικό δυστύχημα και τα επακόλουθα για τους Lynyrd Skynyrd

Διάσημοι μουσικοί είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα στο παρελθόν. Το 1959 χάσαμε τρεις ταυτόχρονα: τον Buddy Holly, τον Ritchie Valens και τον Big Bopper. Ο Ότις Ρέντινγκ, μαζί με τέσσερα μέλη των Bar-Kays, είχαν σβήσει το 1967, μόλις τρεις μέρες μετά την ηχογράφηση του «(Sittin’ on) The Dock of the Bay» από τον μεγάλο της ψυχής. Το 1973, το αεροπλάνο του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Jim Croce χτύπησε ένα δέντρο, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλους πέντε.

 

Παρόλα αυτά, οι θαυμαστές της ροκ ήταν σοκαρισμένοι όταν έμαθαν ότι δύο βασικά μέλη των Lynyrd Skynyrd - ο Ronnie Van Zant και ο Steve Gaines - είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με την εφεδρική τραγουδίστρια Cassie Gaines (αδελφή του Steve), μετά από μια παράσταση στο Greenville, S.C. , τη νύχτα της 20ης Οκτωβρίου 1977. Σκοτώθηκαν επίσης ο βοηθός οδικός μάνατζερ του συγκροτήματος και ο πιλότος και συγκυβερνήτης. Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής, το ναυλωμένο Convair CV-300 του συγκροτήματος έμεινε από καύσιμα λόγω ελαττωματικού κινητήρα. μια προσπάθεια αναγκαστικής προσγείωσης απέτυχε και το αεροπλάνο έπεσε σε δασική περιοχή κοντά στο Γκίλσμπουργκ, Μις.

 

Video Url

 

Τα άλλα μέλη της μπάντας - οι Gary Rossington, Allen Collins, Leon Wilkeson, Billy Powell, Artimus Pyle και η εφεδρική τραγουδίστρια Leslie Hawkins - τραυματίστηκαν .

 

Video Url

 

Όπως και οι άλλοι που αναφέρονται στην κύρια παράγραφο,οι Lynyrd Skynyrd ήταν στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς τους όταν συνέβη η τραγωδία. Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, Street Survivors. Είχε ήδη χαιρετιστεί ως μια από τις καλύτερες προσπάθειες του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τόσο συμπαγών μελωδιών όπως τα "That Smell", "What's Your Name" και "You Got That Right".

Σε εκείνο το σημείο οι Skynyrd ήταν μόνο μια δύναμη για περίπου τέσσερα χρόνια. Παρόλο που οι Van Zant, Rossington και Collins έπαιζαν μαζί στο Jacksonville της Φλόριντα, από το 1964, με διάφορα ονόματα συγκροτημάτων (το 1969 έγιναν Lynyrd Skynyrd, που πήραν το όνομά τους από τον καθηγητή γυμναστηρίου Leonard Skinner,), μόλις το 1972 ήταν  η φήμη.που  άρχισε να τους γνέφει. Εκείνη τη χρονιά τους ανακάλυψε ο μουσικός/παραγωγός Al Kooper, ο οποίος είχε δει το συγκρότημα να παίζει στην Ατλάντα και τους υπέγραψε στη δική του δισκογραφική boutique, Sounds of the South. Με διανομή από την MCA Records, η πρώτη τους κυκλοφορία, Lynyrd Skynyrd (προφέρεται leh-nerd skin-nerd), κυκλοφόρησε το 1973 και έφτασε στο αξιοσέβαστο #27 στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard.