Moonlight Shadow, η ανάμνηση της ημέρας-Mike Oldfield

Τραγουδά η Maggie Reilly, από το 1983

Το " Moonlight Shadow"  κυκλοφόρησε ως single τον Μάιο του 1983 από την Virgin Records και συμπεριλήφθηκε στο όγδοο άλμπουμ του, Crises , της ίδιας χρονιάς. 

Τα φωνητικά ερμήνευσε η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Maggie Reilly , η οποία είχε συνεργαστεί με τον Mike Oldfield από το 1980. Είναι το πιο επιτυχημένο σινγκλ του Oldfield, φτάνοντας στο νούμερο ένα σε πολλά charts σε όλη την Ευρώπη.

Το single έφτασε στο νούμερο τέσσερα στα βρετανικά τσαρτ , καθιστώντας το το δεύτερο υψηλότερο σινγκλ του Oldfield μετά το " Portsmouth ", το οποίο έφτασε στην τρίτη θέση το 1976. Ήταν επιτυχημένο σε όλη την Ευρώπη. έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας για τέσσερις εβδομάδες και της Νορβηγίας για έξι εβδομάδες.

Πέρασε τέσσερις εβδομάδες στο νούμερο δύο στη Δυτική Γερμανία, έφτασε στο νούμερο έξι στην Αυστραλία και έφτασε στο νούμερο τρία στη Νέα Ζηλανδία και τη Γαλλία. Επανακυκλοφόρησε ως σινγκλ maxi-CD το 1993 για να προωθήσει το box set του Oldfield Elements , που βρίσκεται στο νούμερο 52.

Ένα σινγκλ 12 ιντσών (αργότερα επανεκδόθηκε σε ένα σινγκλ CD 3 ιντσών ) περιείχε μια εκτεταμένη έκδοση του τραγουδιού με έναν επιπλέον στίχο και το σινγκλ της B-side ήταν το "Rite of Man", το οποίο ήταν μια σπάνια περίπτωση του Oldfield να τραγουδούσε το βασικό φωνητικό Η εκτεταμένη μίξη εμφανίζεται επίσης στο άλμπουμ συλλογής του The Platinum Collection .

Το 1991, το τραγούδι επανακυκλοφόρησε στη Γαλλία και το 1993 εμφανίστηκε σε promos για τα Elements στη Γαλλία και την Ισπανία . Η επανέκδοση του 1993 περιελάμβανε τα "Bones" και "In the Pool" ως B-sides, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως ως B-sides με το " To France ". Επιπλέον, το όνομα του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε για το άλμπουμ συλλογής Universal Music του 2013 με τη μουσική του Oldfield, Moonlight Shadow: The Collection .

Video Url