Η σκληρή επιστολή που έγραψε ο John Lennon στον Paul McCartney βγαίνει σε δημοπρασία

Μία οργισμένη επιστολή που έγραψε κάποτε ο John Lennon στον Paul McCartney, βρίσκεται σε δημοπρασία.

Η επιστολή ήρθε ως απάντηση στη συνέντευξη του McCartney στο τεύχος του Melody Maker στις 20 Νοεμβρίου 1971, στην οποία μεταξύ άλλων θεμάτων, σχολιάζει τη σχέση μεταξύ του Lenon και της Yoko Ono, καθώς και τη διάλυση των Beatles. Δακτυλογραφημένο και εγγεγραμμένο με σημειώσεις χαραγμένες σε στυλό, η επιστολή έχει τρεις σελίδες και απευθύνεται στον «Paul, Linda, et all the wee McCartneys».

Στην επιστολή ο Lennon αναφέρει το θέμα της κατανομής των δικαιωμάτων των Beatles, υπονοώντας ότι διαφωνούσε με τον τρόπο με τον οποίο ο McCartney αποζημιωνόταν απευθείας από τα δικαιώματα, τα οποία θα έπρεπε να ανήκαν στην αυτοδιοικούμενη δισκογραφική τους, Apple Records

Ο Lennon θίγει επίσης στην επιστολή, την πολιτική στάση του McCartney, κάνοντας νύξη περί συντηρητισμού

Εκείνο το διάστημα, ο Lennon εξέφραζε με πάθος την εναντιότητά του στον πόλεμο του Βιετνάμ και είχε μόλις γράψει τον ύμνο στην Ειρήνη, δηλαδή το Imagine.

Στη συνέντευξή του, ωστόσο, ο McCartney χαρακτήρισε «υπερβολικά πολιτικούς» τους στίχους του.

«Η πολιτική σου είναι ανάλογη εκείνης της (συντηρητικής ακτιβίστριας) Mary Whitehouse. Το να μη λες τίποτα είναι εξίσου ηχηρό όσο το να λες κάτι» ανταπάντησε ο Lennon, αναφερόμενος στην κριτική του McCartney.

Επιπλέον, στην ίδια δακτυλογραφημένη επιστολή, ο Lennon υπερασπιζόταν την, μονίμως υπόλογη για τη διάλυση των Beatles, Yoko Ono.

Παρόλη την μέχρι τώρα επιθετικότητά του, ο Lennon "κλείνει" με φιλικό τόνο την επιστολή, «Ξέρω πως ουσιαστικά θέλουμε το ίδιο, και όπως είπα και στο τηλέφωνο και στην επιστολή αυτή, όποτε θελήσεις να συναντηθούμε, απλώς τηλεφώνησε» καταλήγει.

Οι ψυχρές σχέσεις των δύο σταρ του συγκροτήματος αποκαταστάθηκαν τα επόμενα χρόνια, ωστόσο έμελλε να μην παίξουν ποτέ ξανά μαζί δημοσίως. 

Οι δύο τους συνέχισαν να επικοινωνούν τηλεφωνικά μέχρι τη δολοφονία του Λένον, το 1980.

Η δημοπρασία, που φιλοξενείται από το Gotta Have Rock And Roll ως ένα από τα 90 αντικείμενα μιας συλλογής σπάνιων αναμνηστικών Beatles, θα κλείσει την Παρασκευή 19 Αυγούστου.

Μπορεί κανείς να διαβάσει την επιστολή εδώ

Εν τω μεταξύ, ο Peter Jackson ανακοίνωσε ότι δουλεύει πάνω σε ένα «πολύ διαφορετικό» έργο που σχετίζεται με τους Beatles. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Paul McCartney και τον Ringo Starr για την δημιουργία ενός καινούριου έργου. Τελευταία συνεργασία του σκηνοθέτη με τα δύο "σκαθάρια", ήταν για το υποψήφιο για Emmy ντοκιμαντέρ, The Beatles: Get Back.