Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις - Η λίστα

 

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η λίστα:

Jeremy Spencer - What the Hell's Going on Down There (Single - What the Hell's Going on Down There - 16/04/2022)

Ένας από τους αρχικούς Fleetwood Mac της μπλουζ/ροκ περιόδου τους, μέλος τους έως το 1971. Ο βρετανός κιθαρίστας παρά τα 74 του χρόνια, παραμένει παραγωγικότατος. Τρία άλμπουμ το 2019, τρία το 2020, δύο το 2021. Ξεκίνημα για σήμερα με το πιο πρόσφατο σιγκλ του.

 

Milow - How Love Works (Single - How Love Works - 08/04/2022, LP: Nice To Meet You – 20/5/2022)

Δεκαεφτά χρόνια καριέρας και εκατοντάδες εκατομμύρια streaming, έχει να επιδείξει ο σαραντάχρονος που κατάγεται από το Βέλγιο. Ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζει στην κεντρική Ευρώπη και το επόμενο τραγούδι έρχεται από το αξιοπρεπές όγδοο ποπ μουσικό του βήμα.

 

MINKA – Evenwicht (LP: Link - 13/05/2022)

Φρέσκια παρουσία από την Ολλανδία. Ηλεκτρονικοί ποπ χορευτικοί ήχοι, που πηγαίνουν γάντι με τον ήλιο του μεσημεριού. Σχεδιαζόταν η κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ για το τέλος της περσινής χρονιάς αλλά τελικά βγήκε με πέντε μήνες καθυστέρηση. Με προσεκτικά βήματα και αν αποφύγει τις φορμαλιστικές κενές συναισθημάτων κακοτοπιές της χορευτικής μουσικής δεν είναι μακριά η ημέρα που θα μας δώσει εκτός από όμορφα σιγκλ και ολοκληρωμένα άλμπουμ.

 

Tequendama - Perfecto Error (Single - Perfecto Error - 22/10/2021, LP: Gigantes – 29/4/2022)

Κουαρτέτο από την Κολομβία με κάποια αναγνώριση και σε άλλες χώρες τις λατινικής Αμερικής και το Μεξικό. Ένα υβρίδιο ποπ και ροκ με ηλεκτρονικά μουσικά καρυκεύματα, καθόλου άσχημα για την παρθενική μακράς διάρκειας εμφάνισης τους.

 

iamamiwhoami, ionnalee - Thunder Lightning (Single - Thunder Lightning - 19/05/2022, LP: Be Here Soon – 3/6/2022)

Από τη Σουηδία το επόμενο γκρουπ. Η συνεργασία της  Jonna Lee και του παραγωγού  Claes Björklund. Τα καλλιτεχνικά τους πρότζεκτ,  iamamiwhoami και ionnalee. Ο ενδιαφέρων τέταρτος  στούντιο δίσκος τους κυκλοφορεί από την δικιά της ανεξάρτητη εταιρεία, την To whom it may concern., οκτώ χρόνια από την προηγούμενη δουλειά τους. Η εναλλακτική ηλεκτροποπ συνοδεύεται αρμονικά με λιτά οπτικά πονήματα που αξίζουν το χρόνο σας για να τα παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα του youtube.

 

Mollie Marriott - A Woman Undone (A Woman Undone - 13/05/2022)

Το 2017 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της με τίτλο Truth Is A Wolf. Αυτό είναι το πρώτο της σιγκλ για τη χρονιά. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την αναφερόμενη ως πηγή έμπνευσης από την ίδια τη δημιουργό, το Free You Mind των En Vogue. Μια προικισμένη και ιδιαίτερης δυναμικής βοκαλίστρια, ένα αυτόφωτο ταλέντο που «τυχαίνει» να είναι και κόρη του  Steve Marriott (Small Faces και Humble Pie).

 

Robin Trower - Deadly Kiss (LP: No More Worlds to Conquer - 29/04/2022)

Μια από τις καλύτερες στιγμές της 12ης στούντιο δουλειάς του βρετανού μπλουζ ροκ κιθαρίστα. Η μετά Procol Harum πορεία του ξεκίνησε το μακρινό 1973 με το Twice Removed from Yesterday, και ακούγοντας το «φονικό φιλί» έχεις την ψευδαίσθηση ότι σχεδόν δεν πέρασε ούτε μέρα από το Daydream  παρότι το ηλικιακό του κοντέρ γράφει αισίως 76.

PM Warson - Leaving Here (LP: Dig Deep Repeat - 06/05/2022)

Μόλις ένα χρόνο μετά το True Story, κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του λονδρέζου. Μια δημιουργική διέξοδος φαντάζομαι από τους αναγκαστικούς περιορισμούς της πανδημίας. Το ρετρό μουσικό του πανωφόρι φτιαγμένο από τα καλύτερα «υφάσματα» των ‘60ς που η «μπογιά» τους ακόμα περνάει, ευτυχώς ή δυστυχώς, όπως το δει ο καθένας.

Joseph Kamel – Vieux (EP: Rendez-vous - 03/06/2022)

Ο 25χρονος γαλλο-αιγύπτιος έχει μια αξιοπρόσεκτη μπάσα φωνή, κινείται σε ποπ μονοπάτια και από την επιτυχημένη συμμετοχή του στο talent show, «Ο Καλλιτέχνης», ένας από τους έξι φιναλίστ, έχει βγάλει μια ενδιαφέρουσα σειρά σιγκλ, με πιο πετυχημένο το Dis-Moi. Εδώ στην πιο πρόσφατη δουλειά του, από το δεύτερο EP του.

 

Sless Praismo, Donkeychote, Jazzy James – Supernova (Single - Supernova - 01/06/2022)

Sless Praismo aka DopeJo - MC και μουσικός από το Μάιντς, ο ομοεθνής του πολυοργανίστας από το Βερολίνο Donkeychote και ο συντοπίτης του, τρομπετίστας, παραγωγός και συνθέτης Jazzy James, συνεργάζονται σε ένα κομμάτι βουτηγμένο στη χιπ χοπ, σόουλ ρυθμολογία καρικευμένο με τζαζ περάσματα. Άλλοι θα το πουν βαρετό, άλλοι χιλιοειπωμένο, στ’ αυτιά μου και ελπίζω και στα δικά σας φαντάζει ιδανικό για το σάουντρακ του καλοκαιριού.

 

Muse - Will Of The People (Single - Will Of The People - 01/06/2022)

Στα τέλη του Αυγούστου θα ακούσουμε τον ένατο στούντιο δίσκο των βρετανών.  Αυτό είναι το τρίτο τους σιγκλ που προετοιμάζει το έδαφος, το ομότιτλο του δίσκου. Το συγκεκριμένο φοράει τις πλατφόρμες μπότες, τα αστεράκια και το στρας περισσεύουν και ο Bolan από την άλλη διάσταση χαμογελά γεμάτος ικανοποίηση για την κληρονομιά του.

 

Jungle - GOOD TIMES (Single - GOOD TIMES / PROBLEMZ - 30/05/2022)

Η νέα γενιά έχει τον δικό της χορευτικό ύμνο, το δικό της Good Times που βασίζεται στα θολά όρια της επιτρεπόμενης καλλιτεχνικής επιρροής στους Chic. Καθώς οι Joshua Lloyd-Watson και Tom McFarland ετοιμάζονται να μας δώσουν σε λίγο το τέταρτο τους άλμπουμ και ελπίζοντας να συνεχιστεί το καλό σερί του ομότιτλου του 2014, του For Ever του 2017 και του περσινού  Loving  In Stereo, ξυπνάω από το όνειρο και απογοητεύομαι για λίγο που ένα τόσο καλό όνομα θα βυθιστεί ξανά στην άβυσσο της αφάνειας σε λίγες μόνο εβδομάδες. Όλο και πιο συχνά φλερτάρω με την ιδέα ότι οι «κακές» δισκογραφικές εταιρείες του παρελθόντος ήταν μια αναγκαία αλυσίδα που οι καλλιτέχνες και οι καταναλωτές έπρεπε να δεθούν ή να χορέψουν μαζί τους στο φεγγαρόφωτο, αν αυτό χρειαζόταν για να ζουν και να αναπνέουν παρέα τους  μουσικοί, παραγωγοί, στελέχη, A&R, περιοδικά, ραδιοφωνικοί dj και τόσες άλλες ειδικότητες που αγαπούσαν εμμονικά τη μουσική για να συντηρηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω της.  Τώρα πελαγοδρομούμε χωρίς φάρο, ψαρεύουμε στα τυφλά και είναι τόσο μα τόσο εύκολο να αναλωθούμε σε μετριότητες.

 

Ozark Henry - Deze Is Voor Mij - Uit Liefde Voor Muziek - Live        (Single - Deze Is Voor Mij - Uit Liefde Voor Muziek (Live) - 04/04/2022, LP: Sweet Water - Uit Liefde Voor Muziek  - 16/5/2022)

O William Burroughs έβαλε το χεράκι του για το καλλιτεχνικό όνομα που επέλεξε ο βέλγος, Piet Goddaer. Είναι τόσο δύσκολο να παρακάμψεις όταν αναφέρεσαι στο όνομα του παραλίγο γλύπτη, το ότι πριν από μια εικοσιπενταετία περίπου ο David Bowie είχε ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ του ντεμπούτο άλμπουμ του, το I'm Seeking Something That Has Already Found Me. Έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα εννέα στούντιο δίσκους. Τον ακούμε να τραγουδάει για πρώτη φορά στα ολλανδικά, στο «Αυτό Είναι Για Μένα», στο πρώτο επεισόδιο της 8ης σεζόν του σόου, Uit Liefde Voor Muziek (Από αγάπη για τη μουσική). Κάπου στη διάρκεια της έχει πει και το The End των Doors, σε μια απολαυστική διασκευή. Στα δεύτερα φωνητικά μια κυρία που απ’ ότι διαβάζω το όνομά της είναι Eva Jane.

 

Parov Stelar, Mani Hoffman - Black Bird (LP: Moonlight Love Affair - 29/04/2022)

Από τις φορές που οι δύο βάρκες που πατάει ο αυστριακός Marcus Füreder, έχουν ευτυχή κατάληξη. Χορευτική μουσική χέρι χέρι με τα μπλουζ, από τον ένατο του δίσκο. Βέβαια για να τα βάζουμε και τα πράγματα σε μια σειρά, ο γάλλος Ludovic Navarre (St. Germain) έχει ανεβάσει το πήχη ιδιαίτερα ψηλά, στην αυγή του αιώνα και η απόσταση των υπόλοιπων μιμητών από το Sure Thing παραμένει ακόμα μεγάλη...

 

Jonathan Jeremiah - Horsepower For The Streets (Single - Horsepower For The Streets - 04/05/2022)

Επίλογος με μουσική από το Λονδίνο. Αγγλία, Ινδία και Ιρλανδία μπερδεύονται στην καταγωγή του ερμηνευτή/δημιουργού. Ακούμε Soul σε μια ενορχήστρωση με ιδιαίτερη βάση στα έγχορδα. Ένας αγαπημένος συνδυασμός που έρχεται ατόφιος από τα ‘70ς. Το φθινόπωρο αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πέμπτο του άλμπουμ.

Η Μουσική: