Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Η ομορφιά είναι εξωτερική, αλλά υπάρχει και η εσωτερική ομορφιά και ονομάζεται αυτοπεποίθηση.
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Έχει δημιουργήσει πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες για τις πιο γνωστές και επιτυχημένες μάρκες, υπηρεσίες ή εταιρείες, πολυεθνικές και ελληνικές, καθώς και για κοινωνικούς σκοπούς.
Έχει συγγράψει δέκα βιβλία, οι περισσότεροι τίτλοι εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί ως εκφράσεις της καθομιλουμένης. Το πρώτο της μπεστ σέλερ, η συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex μόνο φίλοι», προκάλεσε αίσθηση, ταράζοντας τα νερά στους λογοτεχνικούς κύκλους και αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας με τους αναγνώστες.
Μέσα από μία σπουδαία καριέρα στο χώρο της διαφήμισης, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με την συγγραφή βιβλίων;
Η διαφορά του να δημιουργείς στη διαφήμιση και του να γράφεις βιβλία, έγκειται στο ότι στη διαφήμιση γράφεις εμπορικά κείμενα που τα υπογράφεις ως μάρκα (όχι ως εσύ), ενώ το να γράφεις βιβλία σημαίνει ότι τα υπογράφεις με το όνομά σου, γράφεις με άλλη γραφή, λογοτεχνική, και θίγεις ευρύτερα κοινωνικά θέματα.
Η ανάγκη μου, λοιπόν, να διευρύνω τους τομείς που έγραφα αγγίζοντας κοινωνικά θέματα, με ώθησε να στραφώ και στη συγγραφή βιβλίων. Τώρα που ο κύκλος της διαφήμισης ολοκληρώθηκε – πιστεύω – στη ζωή μου, το γράψιμό μου έχει βρει διέξοδο αποκλειστικά στα βιβλία και στον προσωπικό μου ιστότοπο www.tsemperlidou.gr, αφιερωμένο σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους.
Το τελευταίο σας μυθιστόρημα έχει τίτλο «Οι Ελληνίδες είναι θεές». Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;
Τον τίτλο του βιβλίου δεν τον επέλεξα ακριβώς. Βγήκε αυθόρμητα από το μυαλό μου πριν αρκετά χρόνια. Εκείνη την εποχή, διάβαζα ένα βιβλίο για τις Γαλλίδες. Οπότε το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε ήταν: καλά οι Γαλλίδες! Εμείς οι Ελληνίδες; ποιά είναι τα χαρακτηριστικά μας αν θέλουμε να τα βρούμε; Χωρίς καθόλου σκέψη, η απάντηση που έδωσα στον εαυτό μου ήταν: Μα οι Ελληνίδες είναι θεές! Αφού έχουμε χαρακτηριστικά από τις «δικές μας» 6 θεές της μυθολογίας. Τις βλέπουμε παντού γύρω μας: στους αρχαίους ναούς μας, στα αγάλματα στα μουσεία μας, διδασκόμαστε για αυτές στον Όμηρο, μαθαίνουμε τις ιστορίες τους στις τραγωδίες που παίζονται στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο, βαφτίζουμε τα κορίτσια μας με τα δικά τους ονόματα: Αθηνά, Ήρα, Αφροδίτη, Άρτεμη, Δήμητρα (και σχεδόν σπάνια Εστία).
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τους ήρωες του νέου σας βιβλίου;
Οι ήρωες του βιβλίου είναι η νεαρή δικηγόρος Αθηνά, που έχει γράψει μια εργασία με τίτλο «Οι Ελληνίδες είναι θεές». Στην Αθηνά απευθύνεται ο ελληνοαμερικανός ρεπόρτερ Γκρεγκ, που έρχεται στην Ελλάδα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τις Ελληνίδες και να πάρει στην ιδιοκτησία του κάποια χωράφια με ελιές, κληρονομιά από την Ελληνίδα γιαγιά του.
Η Αθηνά θα τον φέρει σε επαφή με άλλες Ελληνίδες που θα μιλήσουν στο φακό του. Παράλληλα, η Αθηνά εμπιστεύεται την εργασία της στον Γκρεγκ για να τη διαβάσει και, μαζί του, τη διαβάζει και ο αναγνώστης. (Εκεί, λοιπόν, ανακαλύπτουμε τα πάντα για τις σύγχρονες Ελληνίδες… ακόμα και συνταγές!)
Όσο περισσότερο γνωρίζει ο Γκρεγκ την Αθηνά, τόσο περισσότερο την ερωτεύεται. Όμως, πίσω, στην Νέα Υόρκη υπάρχει μια αρραβωνιαστικιά που τον περιμένει.
Όταν λέω θεές δεν εννοώ μόνο όμορφες. Εννοώ ότι εμείς οι Ελληνίδες έχουμε μοιάσει σε πολλά χαρακτηριστικά των θεών της Μυθολογίας μας: προτερήματα και αδυναμίες, όπως ομορφιά, σοφία, αγάπη για συντροφικότητα και γάμο, προσφορά στην κοινωνία, φιλίες, νοικοκυροσύνη, μητρική αγάπη. Αλλά και ζήλεια, ανταγωνισμό, εκδικητικότητα, ανακατέματα στη ζωή των παιδιών μας, απιστίες και πείσματα. Οι Ελληνίδες θεές της Μυθολογίας, αν και θεές, μόνο τέλειες δεν ήταν! Σύμφωνα με τις περιγραφές που έχουμε από τους συγγραφείς της εποχής, η ζωή τους ήταν «βίος και πολιτεία». Συνδύαζαν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τέτοια γυναικεία αρχέτυπα κυκλοφορούν παντού γύρω μας σήμερα.
Άρα, αφού εκείνες δεν ήταν «τέλειες» γυναίκες, ούτε εμείς οι σύγχρονες Ελληνίδες χρειάζεται να είμαστε.
Πότε η ανάγκη να νιώσει η γυναίκα όμορφη είναι υγιής;
Όλα με μέτρο. Κάποιες γυναίκες γεννήθηκαν πιο ευνοημένες από τη φύση. Άλλες πάλι, όχι! Αυτές νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να επέμβουν με όσα τους προσφέρει η φύση και η επιστήμη. Η ομορφιά είναι εξωτερική, αλλά υπάρχει και η εσωτερική ομορφιά και ονομάζεται αυτοπεποίθηση. Τέτοια δύναμη και αυτοπεποίθηση είχαν και οι 6 θεές της Μυθολογίας μας.
Η Estee Lauder είχε πει: «Η ομορφιά είναι στάση ζωής». Είναι τιμή μου που η εταιρία Estée Lauder της Ελλάδος επέλεξε το βιβλίο μου για να του δώσει την ευγενική της υποστήριξη.
Ακούμε όλο και πιο συχνά τις γυναίκες να λένε «ο άντρας της ζωής μου είμαι εγώ!» Πού οφείλεται αυτή η απαξίωση των γυναικών προς τους άντρες; Οι άντρες φοβούνται τις σημερινές γυναίκες;
Η παρουσία του άντρα στη ζωή μιας Ελληνίδας σήμερα είναι για να συμπληρώσει και να βελτιώσει τη ζωή της. Παλιότερα, οι γυναίκες παντρεύονταν για να έχουν οικονομική στήριξη, αφού οι ίδιες δεν εργάζονταν (παρά κυρίως στα χωράφια). Οι άντρες, τις παντρεύονταν κυρίως για τεκνοποιία, για τη διαιώνιση του είδους.
Έτσι, οι Ελληνίδες υπέμεναν πολλή κακομεταχείριση, στέρηση ή υποβιβασμό. Σήμερα, οι Ελληνίδες έχουν απαιτήσεις από τη ζωή, παρότι η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Δεν σκύβουν το κεφάλι όπως παλιότερα, που δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις. Αν εγκατέλειπαν το σπίτι τους, πού να πήγαιναν; Στο βιβλίο, προτείνω πώς να αναθρέψουν οι μητέρες τα αγόρια τους ή τα κορίτσια τους, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ανδρών και γυναικών χωρίς απατηλές προσδοκίες από το άλλο φύλο.
Τελικά, η γυναίκα σπάζοντας τα παλιά δεσμά της, δημιούργησε νέα; Υπάρχει σημείο σύγκλισης ανάμεσα στα δυο φύλα, ώστε να είναι ευτυχισμένα;
Η ζωή εξελίσσεται. Υπάρχουν ζευγάρια ευτυχισμένα και άλλα όχι. Σχεδόν το ένα τρίτο των ζευγαριών καταλήγει στο διαζύγιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει απαξίωση των γυναικών προς τους άντρες. Απλά πέρασαν οι εποχές που έσκυβαν το κεφάλι. Τώρα, μιλάνε έξω από τα δόντια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη ή ότι οι γυναίκες δεν επιθυμούν ένα σύντροφο. Σύγκλιση υπάρχει εφόσον γίνονται και από τις δύο πλευρές, ανδρών και γυναικών, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, το μοίρασμα των υποχρεώσεων, η κατανόηση και η επικοινωνία. Και μια μικρή δόση ρομαντισμού, δεν έβλαψε κανένα.
Η ευτυχία, ένας όρος που χρησιμοποιείτε πολύ, μπορεί να έρθει σήμερα στην ζωή μας και ποιον τρόπο;
Η ευτυχία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, «έρχεται» κατά 50% με τις ορμόνες μας, την κληρονομικότητά μας. Δηλαδή πόσο αισιόδοξους μας γέννησαν οι γονείς μας. Ένα 10% της ευτυχίας μας οφείλεται στα εξωτερικά γεγονότα και το υπόλοιπο 40% εξαρτάται από τη δική μας αντίδραση στα γεγονότα. Επομένως είναι στο χέρι μας να είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι, κατά ένα ποσοστό 40%. Ο καθένας ας διαλέξει το πώς.
Τελικά, τι είναι ευτυχία και από πού μπορούμε να την αντλήσουμε;
Ευτυχία είναι ένα σύνολο από: 1) απολαύσεις που μας προσφέρουν οι αισθήσεις μας (ένα ζεστό μπάνιο, ένα χάδι, ένα ωραίο τραγούδι, μια βουτιά στη θάλασσα, η μυρωδιά ενός αρωματικού κεριού, το να διαβάζουμε ένα βιβλίο, να βυθίζουμε τα δόντια μας σε μια ζουμερή φράουλα κλπ), 2) τα βαθύτερη ικανοποίηση στη ζωή μας, αν δηλαδή πραγματοποιήσαμε ή πραγματοποιούμε τα όνειρά μας και 3) το νόημα της ζωής μας. Έχει νόημα η ζωή μας; (αυτό μπορεί να αλλάζει με τα χρόνια και με τις φάσεις της ζωής μας). Θέλουμε να υπηρετήσουμε ένα σκοπό; Να δημιουργήσουμε οικογένεια, να υπηρετήσουμε την κοινωνία, να ξεσκεπάσουμε τις αδικίες, να χτίσουμε μια βιβλιοθήκη στο χωριό μας… Οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό και να μας γεμίζει με ενθουσιασμό για ζωή!
Εσάς τι σας κάνει ευτυχισμένη;
Πολλά. Μικρές χαρές της ζωής, κολύμπι το καλοκαίρι, περπάτημα στα βουνά το χειμώνα, οι στιγμές με την οικογένειά μου, ένα ζεστό ντους με αρωματικό αφρόλουτρο κάθε πρωί, διάβασμα συναρπαστικών βιβλίων, η φιλία που διατηρώ με πολλούς ανθρώπους. Η ικανοποίηση ότι πραγματοποιώ τα όνειρά μου – τώρα με τη συγγραφή βιβλίων ή με ταξίδια. Το νόημα της ζωής μου αυτή την εποχή καλύπτεται από την ανάγκη μου να γράφω βιβλία ή κείμενα (στον ιστότοπό μου) που συμβάλλουν σε μια πιο θετική κοινωνία.
Πηγή: Reader.gr