String Quartets-Bela Bartok

String Quartets-Bela Bartok

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1881 στο Nagyszentmiklos της Ουγγαρίας και πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου του 1945. Μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, εκτός από συνθέτης, ήταν διδάσκαλος, ερμηνευτής, εθνομουσικολόγος και επηρέασε αρκετά τα μουσικά πράγματα του περασμένου αιώνα.

Η πόλη που γεννήθηκε ανήκει σήμερα στην Ρουμανία και ο Bartok άρχισε εκεί να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία μόλις 5 ετών. Μεγαλώνοντας μαζί με τον φίλο του Zoltan Kodaly γύριζαν ολόκληρη την Ουγγαρία και συγκέντρωναν υλικό από αυθεντικό παραδοσιακό υλικό.

Στην δεκαετία του 1920, παράλληλα με τις αναζητήσεις του στην μουσική, δίδασκε νεότερους και έπαιζε σε διάφορα κονσέρτα. Στις 8 Οκτωβρίου του 1940 δίνει το τελευταίο του κονσέρτο στην Βουδαπέστη και εγκαταλείπει την χώρα λόγω της πολιτικής κατάστασης, πηγαίνοντας στην Αμερική με τη γυναίκα του.

STRING QUARTETS

H τέχνη του Bartok, είχε διπλές ρίζες, Ουγγρικές δημοτικές ρίζες και την σύγχρονη Γαλλική μουσική, ο συνθέτης είχε καταφέρει να αφομοιώσει το ύφος της δημοτικής μουσικής, σε σημείο να επινοεί αβίαστα δημοτικοφανής μελωδίες, σ’αυτή την έμπνευση κυριαρχεί ένα ύφος ιδιαίτερα μελωδικό που φθάνει στην τελειότητα μέσα από την μουσική για έγχορδα και χαρακτηρίζεται από μια συχνή επιστροφή σε ένα είδος τονικού κέντρου. Όλα είναι υπέροχα σ’αυτή τη μουσική που είναι δουλεμένη όπως το κρύσταλλο.