Keith Jarrett στην Ιαπωνία το 1984

Keith Jarrett στην Ιαπωνία το 1984

Ο Keith Jarrett (γεννημένος στις 8 Μαΐου 1945) είναι Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης. Ο Τζάρετ ξεκίνησε την καριέρα του με τον Αρτ Μπλέικι και αργότερα συνέχισε να παίζει με τους Τσαρλς Λόιντ και Μάιλς Ντέιβις. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ήταν επίσης αρχηγός γκρουπ και σόλο ερμηνευτής στην τζαζ, τη τζαζ fusion και την κλασική μουσική. Οι αυτοσχεδιασμοί του προέρχονται από τις παραδόσεις της τζαζ και άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής κλασικής μουσικής, του γκόσπελ, του μπλουζ και της έθνικ λαϊκής μουσικής.

Το άλμπουμ του, The Köln Concert, που κυκλοφόρησε το 1975, είναι η ηχογράφηση πιάνου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Το 2008, εισήχθη στο Down Beat Jazz Hall of Fame στην 73η ετήσια δημοσκόπηση των αναγνωστών του περιοδικού.

Το 2003, ο Jarrett έλαβε το Polar Music Prize και ήταν ο πρώτος παραλήπτης που αναγνωρίστηκε με βραβεία τόσο για τη σύγχρονη όσο και για την κλασική μουσική. Το 2004 έλαβε το Μουσικό Βραβείο Léonie Sonning.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Τζάρετ υπέστη εγκεφαλικό και έκτοτε δεν μπορεί να παίξει. Ένα δεύτερο εγκεφαλικό τον Μάιο του 2018 τον άφησε μερικώς παράλυτο και ανίκανο να παίξει με το αριστερό του χέρι.

Video Url

 

https://www.popup.gr/