200 λατρεμένα μαύρα τραγούδια από τα '90ς

200 λατρεμένα μαύρα τραγούδια από τα '90ς

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Το περιοδικό Spin τον περασμένο Αύγουστο διατύπωσε σωστά ότι η δεκαετία του 90 για τη μαύρη μουσική ήταν η τελευταία που το hip hop / rap δεν είχε τον κυρίαρχο ρόλο, κάτι που σταδιακά θα άλλαζε από το δεύτερο μισό της.
Έως τα μέσα της δεκαετίας το new jack swing με τη φόρα από τη δεκαετία του 80 κυκλοφορούσε στην πιάτσα. Θα παραδώσει τα ηνία στην ανανέωση της μαύρης μουσικής με το υβρίδιο της φανκ, σόουλ και τζαζ κάτω από τη στέγη της Neo Soul που μας σύστησαν η Erykah Badu και ο D'Angelo με συνοδοιπόρους τον Maxwell και την άδικα εξαφανισμένη πλέον υπέροχη οπτικά και φωνητικά Lauryn Hill. Η acid jazz έδωσε επίσης μερικές εκπληκτικές μουσικές και η Βρετανία την υπέροχη φωνή της κυρίας Shara Nelson.

Η δεκαετία μπήκε με παραγωγές των εκπληκτικών χρυσών ομάδων Jimmy Jam και Terry Lewis, κυρίως της Janet Jackson, και αυτήν των L.A. Reid και Babyface, που μας έδωσαν επιτυχίες με την εταιρεία τους LaFace, από Toni Braxton, Usher, Outkast και TLC. Σημειωτέον και οι δύο στο ενεργητικό τους από 26 Νο1 τραγούδια στο RnB top 40 των ΗΠΑ. Στο παιχνίδι αργότερα και ο Sean “DIDDY” Combs, TIMBALAND και να μη ξεχνάμε βέβαια και τον «παλιό» Teddy Riley.

Σε αυτή τη δεκαετία γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τους En Vogue, The Brand New Heavies, Mary J. Blige, Jamiroquai, Boyz II Men, Me'Shell Ndegéocello, TLC, την αδικοχαμένη Aaliyah και πάρα πολλούς άλλους.

Η μαύρη πλευρά της δεκαετίας έβγαλε επίσης το εμπορικότερο σάουντρακ όλων των εποχών, το Bodyguard, το 1992, το δεύτερο εμπορικότερο σόουλ δίσκο, αφού ακολουθεί το λατρεμένο Thriller.

Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να πει. Προς το παρόν όμως 200 αγαπημένα τραγούδια της μαύρης μουσικής από τη δεκαετία του ’90.