1974 : This year in Classic Rock vol. XI - Final Edition

1974

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια vol. XI

Στο τελευταίο μας ταξίδι πριν από 50 χρόνια, με τα αντίστοιχα πριν από 40 να ακολουθούν, κοιτάμε άλλους τρεις δίσκους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο classic rock. Αυτή τη φορά, πέρα από δύο κλασικά rock albums, έχουμε και έναν πολύ ιδιαίτερο δίσκο με funk, soul και disco επιρροές που πραγματικά αξίζει να ακούσετε. 

1) Queen - Sheer Heart Attack
Έχουν κάνει ήδη αίσθηση με δύο πολύ καλούς δίσκους, και τα φωνητικά του Freddie Mercury να ξεχωρίζουν αμέσως, ωστόσο στο Sheer Heart Attack δηλώνουν βροντερό παρών και αρχίζουν να χτίζουν το τεράστιο στη συνέχεια fan base τους. Το 3ο album των Queen έχει τις πρώτες πραγματικά μεγάλες στιγμές του γκρουπ, με τα Brighton Rock και Killer Queen να δίνουν παρών στα επόμενα best of τους, ενώ το Stone Cold Crazy αποτελεί εν έτει 1974 ένα από τα ταχύτερα τραγούδια που ακούστηκαν μέχρι τότε, όντας επιρροή για πολλούς και διάφορους έκτοτε, με τους Metallica προεξέχοντες. 

 

2) Montrose - Paper Money 
Για πολλούς είναι το συγκρότημα με το οποίο έχτισε το όνομα του ο Sammy Hagar (μετέπειτα Van Halen), ωστόσο οι Montrose υπήρξαν πολλά παραπάνω, με πέντε μόλις δίσκους. Ύστερα από το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, το Paper Money συνεχίζει στο μοτίβο του "καθαρού" hard rock, θέτοντας τις βάσεις του ήχου για τα επόμενα χρόνια. Λιγότερα ίσως "hits" σε σχέση με τον πρώτο album, αλλά ένα Rock Candy πραγματικά μετράει για δύο. Δυστυχώς ο Ronnie Montrose επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του πριν από μερικά χρόνια. 

 

3) Average White Band - AWB
Μια καταπληκτική Σκωτσέζικη κολλεκτίβα με αρκετά hits κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70. Η μουσική τους, ένα εξαιρετικό μίγμα από R&B και funky επιρροές, ακουγόταν τόσο σφιχτοδεμένη και ρυθμική που ο κόσμος χόρευε ασταμάτητα με τα hits τους. Φανταστείτε τους Marvin Gaye και Funkadelic να διοργανώνουν από κοινού ένα party. Το δεύτερο τους album AWB είναι κατά γενική ομολογία το καλύτερο τους και hits όπως τα "Got the love" και "Pick up the pieces" το αποδεικνύουν με το παραπάνω!

 

Tags