1974 : This year in Classic Rock vol. IX

1974

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια vol. IX

Σκεπτόμενοι πως το υλικό των επόμενων ετών υπήρξε ακόμα πιο ποιοτικό για πολλά από τα γκρουπ τα οποία παρουσιάζονται στο εν λόγω αφιέρωμα, συνεχίζουμε το ταξίδι μας στους θησαυρούς του 1974. Παρακάτω ακολουθούν άλλοι τρεις εκπληκτικοί δίσκοι εκείνης της χρονιάς.

1) Yes - Relayer
Οι progressive rock ηγέτες των 70s είχαν το εξαιρετικά δύσκολο έργο να διαδεχθούν μια τετράδα κομβικών για το είδος δίσκων, συγκεκριμένα των The Yes Album (1971), Fragile (1971), Close to the Edge (1972) και Tales from Topographic Oceans (1973). Τα κατάφεραν περίφημα καθώς το Relayer όχι απλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά τα albums, αλλά έφερε και νέους οπαδούς στο συγκρότημα. Στα αξιοσημείωτα η φυγή του Rick Wakeman και ο ερχομός του Patrick Moraz στα πλήκτρα, θέση για την οποία πέρασε από audition και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

 

2) Frank Zappa - Apostrophe (')
Τι να πρωτοξεχωρίσεις από τη δισκογραφία ενός καλλιτέχνη ο οποίος κυκλοφόρησε γύρω στα 62 (!) albums συνολικά. Ωστόσο το Apostrophe (') παραμένει το πιο επιτυχημένο εμπορικά album του Zappa στην Αμερική, καθώς έγινε χρυσό μόλις το 1976, μπαίνοντας στο νο. 10 του Billboard δυο χρόνια νωρίτερα. Με το καυστικό βιτριολικό του χιούμορ και την έφεση σε εξαιρετικές συνθέσεις, ο Zappa συνθέτει έναν δίσκο που βασίζεται ελαφρά σε παλιότερες ιδέες του, ενώ στο φοβερό ομώνυμο instrumental του δίσκου συμμετέχει ο πολύς Jack Bruce των Cream.

 

3) Steve Harley & Cockney Rebel - Psychomodo
Παρά την εμπορική του αποτυχία αρχικά, το ντεμπούτο των Cockney Rebel έγινε κλασικό στην πορεία, λόγω των ύμνων "Sebastian" και "Hideaway". Ο πρόσφατα εκλιπών Steve Harley είχε δύσκολο έργο για τον διάδοχο του, ωστόσο το Psychomodo αποτελεί ένα ικανότατο sophomore album για το συγκρότημα. Ελαφρώς περισσότερο στο στυλ του glam rock της εποχής, ο δίσκος θα ξεχωρίσει για το εξαιρετικό ομώνυμο κομμάτι, τα φοβερά Big Big Deal και Cavaliers και γενικότερα την ποιότητα των τραγουδιών του. Λείπει πάντως το πολύ μεγάλο hit, κάτι που αρκετός κόσμος ίσως δει θετικά..

 

Tags