10+1 : Groups που πήραν το όνομα τους από πόλεις ή χώρες

25 Or 6 To 4-Chicago

Κάποια σπουδαία rock ονόματα κατέδειξαν με αυτό τον τρόπο την καταγωγή τους

Η ονοματοδοσία στη μουσική είναι από μόνη της μια ξεχωριστή περίπτωση για έρευνα. Σπουδαία γκρουπ και καλλιτέχνες κρύβουν συνήθως ιδιαίτερες και ευφάνταστες ιστορίες, για το πως κατέληξαν στο όνομα τους. Υπάρχει και εκείνη η κατηγορία όμως που μέσω μιας πόλης, μιας χώρας, ή ακόμα και μιας ηπείρου, καταφέρνουν και τραβούν τα βλέμματα, ταυτίζουν ενίοτε το μέρος αυτό με τη μουσική τους.

Συγκεντρώνοντας 10+1 από αυτές, ας θυμηθούμε κάποια σπουδαία και επιδραστικά ονόματα :

1) Chicago
Γνωστοί κυρίως για τις μπαλάντες τους στα 80s, κυκλοφόρησαν μια σειρά από εξαιρετικά jazz fusion albums μια δεκαετία νωρίτερα. Δισκογραφία που μέχρι το 1977 αξίζει ενδελεχούς έρευνας

 

2) Boston
Πολύ απλά, το ντεμπούτο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ένα More than a feeling να είναι κάτι παραπάνω από κλασικά, εξαιρετικό υλικό προς ανακάλυψη και τραγούδια όπως τα Amanda και Don't Look Back.

 

3) Berlin
Σχηματισμένοι στο... Los Angeles, οι Berlin επηρεάστηκαν από το νεο-σχηματιζόμενο new wave ήχο, καταφέρνοντας να κάνουν σημαντική καριέρα βασισμένοι στη synth pop μουσική. Κορυφαία τους στιγμή φυσικά η συμμετοχή στο soundtrack του Top Gun με το Take my Breath Away.

 

4) Kansas
Ένα από τα καλύτερα γκρουπ του δεύτερου κύματος του progressive rock στα 70s, οι Kansas ήταν πολλά περισσότερα από το γκρουπ του "Dust in the Wind". Έχοντας ως κύριο όπλο τον εξαιρετικό συνθέτη και κιθαρίστα Kerry Livgren, μας έδωσαν κάποια από τα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας.

 

5) The Dubliners
Η έμπνευση για το όνομα αυτό ήταν, πέρα από την προφανή της πόλης, το ομώνυμο μυθιστόρημα του James Joyce. Οι Dubliners είναι ίσως το μεγαλύτερο folk group της Ιρλανδίας, το συγκρότημα που έκανε δημοφιλή πολλά παραδοσιακά τραγούδια της χώρας όπως τα Whiskey in the Jar, Seven Drunken Nights κ.α.

 

6) Nazareth
Οι Nazareth πήραν το όνομα τους από την ομώνυμη πόλη της Pennsylvania και όχι από την αντίστοιχη στο Ισραήλ. Εμπνεύστηκαν από το τραγούδι The Weight των The Band και τον στίχο :
I pulled in to Nazareth
Was feeling 'bout half past dead
Αποτελούν έναν hard rock κολοσσό, με εξαιρετική δισκογραφία.

 

7) Atlanta Rhythm Section
Ένα εξαιρετικό southern rock group με συνέπεια και πλούσια δισκογραφία. Δυστυχώς ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτάσουν σε δημοφιλία ονόματα όπως Lynyrd Skynyrd ή Allman Brothers. Απολαμβάνουν ωστόσο σεβασμό και φήμη ανάμεσα στους φανατικούς του είδους

 

8) Portishead
Πήραν το όνομα τους από μια παραλιακή πόλη κοντά στο Bristol της Αγγλίας. Ίσως το κορυφαίο trip hop συγκρότημα όλων των εποχών, με σπουδαία επιτυχία στα 90s και με σήμα κατατεθέν τα εξαιρετικά και σαγηνευτικά φωνητικά της Beth Gibbons.

 

9) New York Dolls
Με ένα όνομα που προμηνύει πολλά, οι New York Dolls έκαναν αίσθηση τόσο με τη μουσική τους, όσο και με την ανδρόγυνη εκκεντρική τους εμφάνιση. Προπάτορες μουσικών ειδών όπως το punk και το glam rock, εμφανίστηκαν με δύο εξαιρετικά albums και όπως θα δηλώσει κάποια στιγμή ο τραγουδιστής τους David Johansen "έριξαν όπως και ήθελαν τα standards της μουσικής βιομηχανίας".

 

10) Europe
Ένα από τα κορυφαία rock/hard rock σχήματα της Σουηδίας και της Ευρώπης, μια πλούσια καριέρα με ένα θριαμβευτικό reunion και τέλος ένα Final Countdown να εξασφαλίζει για πάντα τη σχέση λατρείας με το ελληνικό κοινό.

 

Bonus:
11) L.A. Guns

Top σχήμα του hair metal ήχου που αξίζει την προσοχή των fans και όχι μόνο. Για περισσότερα εδώ :

https://apotis4stis5.com/listes/110350-vault-20-aparaitita-hair-metal-albums-meros-proto

https://apotis4stis5.com/listes/110413-vault-20-aparaitita-hair-metal-albums-meros-deytero