From the vault : 20 απαραίτητα hair metal albums (μέρος δεύτερο)

American Hair Metal

Σπουδαίοι δίσκοι από συγκροτήματα που δεν έφτασαν στο επίπεδο των Motley Crue και Bon Jovi, ωστόσο έγραψαν τη δική τους ιστορία στο είδος (Μέρος Δεύτερο).

20 albums ήταν πολύ λίγα. Άλλα 20 τώρα και ένα σωρό μένουν απ έξω (Keel, TNT, Blue Tears, Every Mother's Nightmare, Vain κλπ). Ο κατάλογος των συγκροτημάτων είναι ατελείωτος αλλά με αυτά τα 40 του διπλού αφιερώματος και πέρα από τις κλασικές κυκλοφορίες του είδους, ο καθένας μπορεί να εισέλθει στο glam hard rock άφοβα και μετά να κάνει την προσωπική του αναζήτηση. Πάμε λοιπόν, 20 glam diamonds part II.

11) Treat - Dreamhunter (1987)

Διόσκουροι με τους Europe, οι ομοεθνείς τους Treat κυκλοφόρησαν το magnum opus τους το 1987 και έγιναν το μεγάλο μυστικό των βουτηγμένων στον ωκεανό του ευρωπαϊκού hard rock μέχρι σήμερα. Με φοβερή δουλειά τόσο στις κιθάρες όσο και στα πλήκτρα, και μια απίστευτη ικανότητα στο songwriting, οι Σουηδοί παρέδωσαν ένα ιδανικό πακέτο για τους fans του είδους και με ατού τις εκπληκτικές φωνητικές αρμονίες, κατοχύρωσαν τη θέση τους στα ιστορικά groups του είδους. Θα ξεχωρίσουν φυσικά ο δυναμίτης Sole Survivor και το απόλυτο έπος World Of Promises, ένα εκπληκτικό από κάθε άποψη τραγούδι, ύμνος που θα μπορούσε κάλλιστα να καθιερώσει τους Treat ως οne hit wonder, παρόλο που ήταν πολλά περισσότερα από αυτό.

12) White Lion - Pride (1987)

Εδώ είμαστε λοιπόν με τους κορυφαίους White Lion και το φοβερό δίσκο που μας δώσανε στα 1987, τρελαίνοντας κόσμο και κοσμάκη με την απίστευτη κιθαριστική δουλειά του βιρτουόζου Vito Bratta αλλά και τα ζεστά και ουσιώδη φωνητικά του Mike Tramp. Κλασικά heavy riffs παρέα με εθιστικές μελωδίες και AOR διάθεση, και οι ύμνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Η δισκογραφία των White Lion έχει πολλά ακόμα αξιόλογα δείγματα αλλά εδώ γίνεται εύκολα κατανοητό πως πιάσανε το top της απόδοσης τους και βάλανε τις βάσεις για τη μετέπειτα καριέρα τους. Hungry for your love και μπαίνουμε στο νόημα, Lady Of The Valley και ο Vito αφηνιάζει και για το τέλος τα αιώνια Wait και Tell Me, να μας θυμίζουν τις απίστευτες δόξες που έζησε κάποτε το Hard Rock.

13) Slaughter - Stick It To Ya (1990)

Από τους σπάνιους εκείνους δίσκους όπου η ποιότητα των τραγουδιών συνδυάζεται με φοβερή απόδοση των μουσικών αλλά και μια παραγωγή μπόμπα, το Stick It To Ya έβαλε για τα καλά τους Slaughter στον glam χάρτη και μας έδωσε τουλάχιστον 3 κλασικά τραγούδια που ακούγονται με περίσσεια ευχαρίστηση μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα heavy όσον αφορά την κιθαριστική δουλειά και με τον Blas Elias να αποτελεί έναν από τους καλύτερους ντράμερ του χώρου (ήταν και ο ντράμερ της tribute band στους Steel Dragon στην ταινία Rock Star), ο δίσκος έγινε instant classic και μέχρι και σήμερα μπορούμε να γουστάρουμε με τα Eye to Eye, Burning Bridges, Spend My Life και το φοβερό Fly To The Angels. 

14) Great White - Once Bitten (1987) 

Γνωστοί ως η πιο blues μπάντα του είδους, οι Great White κυκλοφορούν μία από τις καλύτερες τους δουλειές το 1987, καθώς μετά από το ορμητικό ντεμπούτο τους και το πολύ καλό αλλά με φανερά σημάδια βελτίωσης Shot In The Dark, το Once Bitten έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού δίσκου. Ο Mark Kendall σε μεγάλα κέφια μας χαρίζει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις του ενώ είναι και πολύ ουσιαστικός στα solos και ταυτόχρονα ο πολύς Jack Russell, αυτή η αιώνια hard rock φωνάρα, ζωγραφίζει πάνω στους ύμνους Lady Red Light, All Over Now, και φυσικά στη φοβερή μπαλάντα, μία από τις top του γκρουπ μαζί με τα έπη House Of Broken Love και Old Rose Motel (ψάξτε και το εξίσου φοβερό Psycho City album).

15) Britny Fox - Britny Fox (1988)

Τεράστιο "πουλέν" των μυημένων της glam σκηνής, παρέα με τους συνοδοιπόρους τους Cinderella, οι Britny Fox κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους το 1988 και δημιούργησαν ένα σεβαστό και ακλόνητο fan base που ακόμα και σήμερα, μετά το ξεπεσμένο reunion τους, πίνει νερό στο όνομα τους. Το Britny Fox συνδύαζε όλα τα στοιχεία που κάνουν έναν poser δίσκο κλασικό. Τα βρώμικα riffs στις επιταγές των επιμεταλλωμένων KISS και των Motley Crue κ Ratt, τα αλήτικα sleazy φωνητικά του Dizzy Dean Davidson, την κληρονομιά των μεγάλων glam σχημάτων των 70's και στίχους στο κλίμα της μουσικής. Girlschool, Long Way To Love, Rock Revolution στην glam αιωνιότητα.

16) Pretty Boy Floyd - Leather Boyz With Electric Toyz (1989)

Ένας από τους πλέον αλητήριους δίσκους του είδους από μια μπάντα με το πλέον εξωφρενικό image, που όμως δεν αστειευόταν και μας παρέδωσε στο ντεμπούτο της αγνό sleaze glam metal (ναι metal). Οι Pretty Boy Floyd όσοι λακ έβαζαν, άλλο τόσο ταλέντο είχαν και το ομώνυμο εισαγωγικό κομμάτι σε πιάνει από τα μαλλιά με τη δίκαση του και τα σχιστά φωνητικά του και δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. RNR is gonna set the night on fire, όνομα και πράμα και το πάρτι ξεφεύγει καθώς έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πιο βρώμικη και heavy μορφή των Faster Pussycat, οι οποίοι όμως δεν απέδωσαν συνολικά τα αναμενόμενα. Δίσκος απαραίτητος για κάθε glam δισκοθήκη. 

17) Badlands - Badlands (1989)

Οι Badlands ήταν SUPERGROUP με τα όλα του, γιατί εκτός του ότι ήταν all-star μπάντα, κυκλοφορήσαν και εξαιρετικούς δίσκους. Στα φωνητικά συναντάμε, λοιπόν, τον μακαρίτη Ray Gillen (ex-Sabbath), στις κιθάρες τον Jake E. Lee (ex-Ratt, Ozzy) και στα drums τον "πολύ" Eric Singer (να γράψω που παίζει;). Ο δίσκος πραγματικά σκοτώνει, καθώς πρόκειται για hard/heavy πολύ υψηλού επιπέδου με κρυστάλλινη παραγωγή και εξαιρετική δουλειά από τον Lee. Οι Zeppelin αποτελούν την κύρια επιρροή των συνθέσεων, που άλλοτε γκαζώνουν κι άλλοτε έχουν μια εξαιρετική bluesy τεχνοτροπία. Δυστυχώς o Ray Gillen έφυγε από κοντά μας πριν 16 χρόνια και απλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι άλλο θα είχαν ακούσει τα αυτιά μας. 

18) Steelheart - Steelheart (1991)

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό και ποιοτικότατο heavy hard rock των Steelheart, με την κιθαριστική δουλειά που τσακίζει κόκκαλα. Δεν είναι μόνο ύμνοι όπως το Cant Stop Me Loving You και η υπερμπαλάντα των 5 ηπείρων She's Gone. Είναι αυτό το αηδόνι ο Mike Matijevic, ο Κροάτης με την φωνή του αγγέλου, ένα από τα μεγαλύτερα λαρύγγια που έχει βγάλει όχι μόνο ο χώρος αλλά η ροκ μουσική γενικότερα. Ο Matijevic πήγαινε από τις πιο ψηλές στις πιο χαμηλές νότες για πλάκα και το εύρος της φωνής του αφήνει μέχρι και σήμερα τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Κατά τα άλλα η τελευταία εμφάνιση του στη χώρα μας απέδειξε ότι το ταλέντο δε συνάδει με το ήθος αλλά εδώ μιλάμε για μουσική και αυτή θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα.

19) Tesla - The Great Radio Controversy (1989)

Aπό το 2ο και καλύτερο album των Tesla, το κορυφαίο The Great Radio Controversy, μπορούμε να ακούσουμε ποιοτικότατο hard rock που σέβεται όλη την ιστορία του ήχου, έχοντας αφενός εξαιρετικά riffs στις επιταγές των Boston, Blue Oyster Cult και AC/DC, με τις όποιες metal εξάρσεις, αφετέρου η sleazy αισθητική περισσεύει φέρνοντας στο μυαλό τους ηγέτες του χώρου στα 70s New York Dolls, Slade και Sweet (λιγότερο). Η δολοφονική τριπλέτα είναι φυσικά τα Hang Tough, Lady Luck και κυρίως το heavy συναυλιακό Heaven's Trail (No Way Out). Τέλος δε θα μπορούσε να γίνει ειδική αναφορά στο Love Song όπου οι Tesla μας δίνουν μια υπερκλασική μπαλάντα με αρχή μέση τέλος και συγκλονιστική ερμηνεία από τον Jeff Keith.

20) Dirty Looks - Cool From The Wire (1988)

Ένα από τα πιο ποιοτικά σχήματα της δεύτερης γενιάς του sleaze glam, οι Dirty Looks ποτέ δεν έτυχαν της αναγνώρισης που ίσως άξιζαν, παρόλο που ηχογραφούσαν ασταμάτητα μέχρι την τελευταία στιγμή και τον θάνατο από κήρωση του ήπατος του φυσικού του ηγέτη Henrik Osteergard. Έκαναν ντεμπούτο το 1985, ενώ την επιτυχία την γνώρισαν με το τέταρτο κατά σειρά δίσκο τους, το Cool From The Wire του 1988, το οποίο έφτασε μέχρι τη θέση 134 του Billboard. Τα πράγματα είναι πολύ απλά εδώ, οι AC/DC βάλανε λακ στα μαλλιά, αυξήσανε την παραμόρφωση, πήγανε να ζήσουν στο LA κανένα χρόνο και ήπιαν ό,τι ναρκωτικό υπήρχε και το αποτέλεσμα ακούγεται σαν το Cool From The Wire. Τιμιότατο album από μια σούπερ τίμια μπάντα.