Miami Vice : 34+1 διάσημοι που συμμετείχαν ως guest stars

NBCUniversal via Getty Images

Όταν έκανε το ντεμπούτο του το 1984, άλλαξε εν πολλοίς το τηλεοπτικό τοπίο.

Η χρήση γνωστών ή μη τραγουδιών ήταν συνήθης πρακτική σε κινηματογράφο και τηλεόραση έως τότε, ωστόσο το Miami Vice αποτέλεσε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό του στοιχείου της δράσης, με ποπ και ροκ μουσική, συνέθεσε ένα συνδυασμό εικόνων, χρωμάτων και ήχων που έδωσε νέα ώθηση στις τηλεοπτικές σειρές, θέτοντας τις βάσεις για πολλά σύγχρονα επιτυχημένα shows όπως το Breaking Bad, τους Sopranos, το remake του Hawaii 5-0 και πολλά άλλα. Οι μυστικοί detectives που τα βάζουν με τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα πολυτελή αυτοκίνητα στο αστραφτερό Miami της εποχής, μία σειρά η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά εκείνα τα στοιχεία που θα γίνονται κλισέ στο μέλλον, με την ταυτόχρονη χρήση της pop μουσικής ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς.

O Don Johnson στον πλέον διάσημο ρόλο της καριέρας του, ως Sonny Crockett με τα χαρακτηριστικά σηκωμένα μανίκια στο σακάκι, αλλά και ο συνοδοιπόρος του Ricardo Tubbs (Philip Michael Thomas), σε ένα ρόλο που έδωσε στον Thomas υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και People's Choice Award. Το cast της σειράς συμπλήρωνε ο εξαιρετικός Edward James Olmos (Blade Runner, Battlestar Galactica, Mayans MC). Η σειρά λειτούργησε ως μία διαφήμιση για το Μαϊάμι, προβάλλοντας προφανώς μία εξιδανικευμένη εκδοχή της πόλης, η οποία όμως άρχισε να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και την ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι άρχισαν να ντύνονται καλύτερα, να άγονται και να φέρονται διαφορετικά. Το Miami Vice έγινε διάσημο για το τραγούδι των τίτλων αρχής, τα αξιοθέατα της πόλης που παρουσίαζε, καθώς επίσης και για τους πολλούς και διάσημους guest stars.

Προτού πρωταγωνιστήσει ο ίδιος του σε επεισόδιο της σειράς, ο Phil Collins χαρίζει την επιτυχία του In the Air Tonight σε μία σκηνή νυχτερινής οδήγησης, σκηνή στην οποία το τραγούδι οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, την μετέπειτα επιτυχία του και το πέρασμα του στη σφαίρα του κλασικού. Όσο για τα υπόλοιπα τραγούδια που ακούστηκαν στη σειρά, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από τέσσερα soundtracks για το Miami Vice, συλλογές που περιέχουν πασίγνωστα τραγούδια όπως τα Bad to the Bone (George Thorogood), Hit me with your best shot (Pat Benatar), I want to know what love is (Foreigner), I feel good (James Brown) και πολλά άλλα. Το Miami Vice έθεσε εν πολλοίς τα standards για τη χρήση μουσικών επιτυχιών σε τηλεοπτικές σειρές, χωρίς αυτό ίσως να μην είχαν γνωρίσει τη δημοφιλία τους τα Baby Blue και Don't Stop Believin', τραγούδια που ακούστηκαν στο τέλος των Breaking Bad και The Sopranos αντίστοιχα. Ο στόχος των δημιουργών της σειράς ήταν να προσεγγίσουν, εκτός των άλλων, το κοινό του MTV που τότε βρισκόταν σε πορεία πλήρους ανάπτυξης, ένα κοινό που σύμφωνα με τον Lee H. Katzin, έναν από τους σκηνοθέτες της σειράς, ενδιαφερόταν περισσότερο για εικόνες, ενέργεια και συναισθήματα και λιγότερο για την πλοκή καθαυτή. Οι 20 υποψηφιότητες και τα 4 κερδισμένα EMMY φαίνεται να τους έχουν δικαιώσει.

 

Οι ενδυματολογικές επιλογές των πρωταγωνιστών φαντάζουν μάλλον αναχρονιστικές σήμερα, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι σχεδιαστές μόδας που είχαν δώσει το input τους στη σειρά εκείνη την εποχή, σχεδιαστές όπως ο Gianni Versace και ο καινοτόμος Ιάπωνας MItsuhiro Matsuda. Η αλλαγή των χρωμάτων στην τρίτη σεζόν προμήνυε μία πτωτική τάση στο show, με την υπερ επιτυχημένη σειρά Dallas να κάνει την εμφάνιση της εκείνη την περίοδο, κερδίζοντας σημαντικό κομμάτι της τηλεθέασης. Όταν έφτασε η πέμπτη σεζόν του Miami Vice, ήταν φανερό πως η σειρά είχε κάνει τον κύκλο της.

Εκτός από τον προαναφερθέντα Phil Collins, πολλοί σπουδαίοι stars από το χώρο του κινηματογράφου, αλλά και της μουσικής, πέρασαν από το Miami Vice υποδυόμενοι αρκετές φορές ρόλους στους οποίους θα δυσκολευόταν κάποιος να τους φανταστεί. Από τον Ted Nugent και τον Miles Davis, μέχρι τον Ed O' Neill και την Sheena Easton, οι guest συμμετοχές έγιναν εν τέλει σημαντικό μέρος του αποτυπώματος του Miami Vice στο σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο. Πάμε να δούμε αυτές τις συμμετοχές αναλυτικά :

Spoiler Alert!

Jimmy Smits
Season 1 Episode 1
Ο Smits κάνει την εμφάνιση του στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς, ως συνεργάτης του Crockett που χάνει τη ζωή του από έκρηξη παγιδευμένου εκρηκτικού μηχανισμού. Σπουδαίες συμμετοχές στη συνέχεια για τον ηθοποιό σε NYPD Blue, The West Wing, Sons of Anarchy, καθώς και στο franchise του Star Wars.

Ed O' Neill
Season 1 Episode 2
Ο αγαπημένος ηθοποιός έπαιξε στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, ως μυστικός ντετέκτιβ του FBI. Οι ρόλοι του ως Jay Pritchett στο Modern Family και φυσικά ως τον larger than life Al Bundy στο Παντρεμένοι με Παιδιά, του χάρισαν ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας.

Bruce Willis
Season 1 Episode 7
Ο Willis θα υποδυθεί τον Tony Amato που ειδικεύεται σε παράνομες αγοραπωλησίες όπλων, ενώ ερμηνεύει και το τραγούδι Respect Yourself στην τρίτη σεζόν. Σήμερα ο Willis έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Michael Madsen
Season 1 Episode 10
Πολύ καλός στο ρόλο του Sally Alvarado, αρχηγό κυκλωμάτων πορνείας και ναρκωτικών. Ο Michael Madsen έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως Mr. Blonde στο Reservoir Dogs, ενώ η καριέρα του θα είχε άλλη τροπή αν είχε δεχτεί το ρόλο του Vincent Vega στο Pulp Fiction, ρόλος που τελικά ανέστησε την καριέρα του John Travolta.

Glenn Frey
Season 1 Episode 15
Το επιφανές μέλος των Eagles υποδύθηκε έναν μεταφορέα λαθρεμπόρων, ο οποίος ευχαριστιόταν ιδιαίτερα να παίζει κιθάρα. Ο Glenn Frey έφυγε από τη ζωή το 2016 σε ηλικία 68 ετών και ύστερα από μία εξαιρετικα επιτυχημένη καριέρα.

Pam Grier
Season 1 Episode 16
Κατά τον Quentin Tarantino, η Pam Grier ήταν η πρώτη ουσιαστικά ηρωίδα δράσης στο αμερικανικό σινεμά, γι αυτό και πήρε άνετα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Jackie Brown του 1997. Στο Miami Vice είχε το ρόλο της ντετέκτιβ Valerie Gordon, ενώ υπήρξε και ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή Ricardo Tubbs.

John Torturro
Season 1 Episode 16
Ο ταλαντούχος ηθοποιός και αγαπημένος "Jesus Quintana" από το The Big Lebowski υποδύθηκε τον ιδιοκτήτη μίας πολυτελούς υπηρεσίας call girls.

Gene Simmons
Season 2 Episode 1
O ηγέτης των Kiss παίζει τον ρόλο του Newton Windsor Blade, ενός "καρφιού" της αστυνομίας και πληροφοριοδότη των Crockett και Tubbs.

Little Richards
Season 2 Episode 2
Ένας εκ των ιδρυτών του Rock 'n' Roll, ο Little Richard υποδύεται τον Αιδεσιμότατο Marvelle Quinn, ο οποίος κηρύσσει το λόγο του Θεού. Ο Richard έφυγε από τη ζωή το 2020 και ύστερα από μία καριέρα που διήρκεσε 73 ολόκληρα χρόνια.

Eartha Kitt
Season 2 Episode 2
Σημαντική αμερικανίδα τραγουδίστρια με πολλές επιτυχίες κατά τη δεκαετία του 1950, η Eartha Kitt υποδύεται στη σειρά τη Santeria Priestess Chata η οποία βοηθάει στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διεφθαρμένων αστυνομικών.

Giancarlo Esposito
Season 2 Episode 4
Ο Esposito θα μείνει γνωστός στη σειρά ως Luther, ένα "βαποράκι" που χρησιμοποιεί η αστυνομία ώστε να φτάσει στον μεγαλέμπορο πατέρα του. Ο αγαπημένος ηθοποιός θα υποδυθεί εξαιρετικά τον πράκτορα Jack Bear στους Συνήθεις Υπόπτους, ενώ φυσικά θα μείνει στην ιστορία ως ο αδίστακτος ναρκοβαρώνος Gus Fring στο Breaking Bad, με τη σκηνή του θανάτου του να θεωρείται μία από τις πλέον τρομακτικές του είδους.

 

Miles Davis
Season 2 Episode 6
Ο σπουδαίος jazz μουσικός και συνθέτης, στην πρώτη του απόπειρα στην υποκριτική, υποδύεται τον προαγωγό Ivory Jones.

Phil Collins
Season 2 Episode 10
Αφού δάνεισε τη μεγάλη του επιτυχία In the Air Tonight στη σειρά, το πρώην μέλος των Genesis και ιδιαίτερα επιτυχημένος solo καλλιτέχνης Collins εμφανίζεται στη σειρά ως ο μεγαλοαπατεώνας Phil Mayhew, ο οποίος προσπαθεί να ανοίξει τον "κύκλο εργασιών" του και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλα τραγούδια του Collins που ακούστηκαν στο Miami Vice είναι τα "I don't care anymore", "Take me Home", αλλά και η μεγάλη επιτυχία των Genesis "Land of Confusion".

Kyra Sedgwick
Season 2 Episode 10
Η Sedgwick έχει το ρόλο της Sarah MacPhail, με την οποία εμπλέκεται συναισθηματικά ο Phil Collins, στο πλαίσιο ενός αποτυχημένου deal ναρκωτικών. Η Kyra Sedgwick μνημονεύεται για την εμφάνιση της στο Singles του Cameron Crowe (ταινία όπου το grunge στοιχείο κυριαρχεί), την εμφάνιση της στο επιτυχημένο show Brooklyn 99, ενώ είναι επί πολλά χρόνια σύζυγος του Kevin Bacon.

Ted Nugent
Season 2 Episode 13
Ο αγαπημένος rocker υποδύεται τον Charlie Basset, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του σκοτώνουν αγοραστές ναρκωτικών, κλέβοντας τα χρήματα τους. Σε συνεντεύξεις του ο Nugent, φανατικό ρεπουμπλικάνος, αναφέρει συχνά το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ επαφή με ουσίες και εξαρτήσεις και πως όλο αυτό το lifestyle τον απωθούσε ιδιαίτερα.

Leonard Cohen
Season 2 Episode 17
Ο Cohen έχει το ρόλο του Γάλλου κακοποιού Francois Zolan, ο οποίος δίνει χρήσιμες πληροφορίες σε Crockett και Tubbs στην αναζήτηση ενός απατεώνα γιατρού

Frank Zappa
Season 2 Episode 19
Άλλη μία αγαπημένη μουσική περσόνα, ο Frank Zappa υποδύεται τον Mario Fuente, ο οποίος κάνει εμπόριο κοκαϊνης και θεωρεί πως ο Sonny Crockett έχει χρήματα που του ανήκουν.

 

Bill Russell
Season 2 Episode 19
Θρύλος των Boston Celtics και κάτοχος 11 δαχτυλιδιών πρωταθλητή του NBA, ο Bill Russell θα κάνει την εμφάνιση του ως διεφθαρμένος δικαστής, μπλεγμένος σε κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Liam Neeson
Season 3 Episode 1
Ο αγαπημένος Ιρλανδός θα υποδυθεί τον Sean Carroon, μέλος του IRA, ο οποίος έκανε τον πρώτο του φόνο σε ηλικία 14 ετών.

Steve Buscemi
Season 3 Episode 7
Ο Buscemi, γνωστός και μη εξαιρετέος από τους ρόλους του σε Reservoir Dogs, Big Lebowski, The Sopranos κλπ, υποδύεται τον Rickles, μεσάζοντα για έναν Κολομβιανό μεγαλέμπορο ναρκωτικών.

Stanley Tucci
Season 3 Episode 9
Ο Tucci παίζει το ρόλο του Steven DeMarco, μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος τρομοκρατείται από τη μαφία. Εξαιρετικός ηθοποιός ο Tucci με σπουδαίους ρόλους σε Devil Wears Prada, Margin Call, καθώς και στο οσκαρικό Spotlight.

Bill Paxton
Season 3 Episode 10
Εμφανίζεται ως ο Vic Romano, συνάδελφος των Crockett και Tubbs από το Metro Dade τμήμα του Miami. Ο Bill Paxton που δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή, έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως αυτός που ανακάλυψε τη φωτογραφία της Rose, στο ναυάγιο του "Τιτανικού".

Helena Bonham Carter
Season 3 Episode 16
Η σπουδαία ηθοποιός εμφανίζεται ως τοξικομανής η οποία ερωτεύεται τον Sonny Crockett. Λίγα χρόνια αργότερα, θα γράψει ιστορία ως "Marla Singer" στο Fight Club του David Fincher.

 

Viggo Mortensen
Season 3 Episode 19
Ο "Βασιλιάς Aragorn", σε νεαρή ηλικία συμμετέχει στο cast του Miami Vice, ως ντετέκτιβ Eddie Trumbull

Lou Diamond Phillips
Season 3 Episode 19
Συνάδελφος του χαρακτήρα του Viggo Mortensen ως ντετέκτιβ Bobby Cruz, ο Lou Diamond Phillips με καταγωγή από τις Φιλιππίνες θα έχει μία αξιοσημείωτη καριέρα, όπου μεταξύ άλλων υποδύθηκε τον αδικοχαμένο Richie Valens στο La Bamba.

Melanie Griffith
Season 3 Episode 20
Η Griffith υποδύεται την Christine Von Marburg, ιδιοκτήτρια γραφείου συνοδών και σύντροφο του Sonny Crockett. Η Melanie Griffith ήταν όντως παντρεμένη με τον Don Johnson εκείνη την εποχή, με την κόρη τους Dakota Johnson να πρωταγωνιστεί στο Fifty Shades of Grey πριν από λίγα χρόνια.

Benicio Del Toro
Season 3 Episode 23
Άλλος ένας ηθοποιός από τους "Συνήθεις Υπόπτους", ο βραβευμένος με Όσκαρ Benicio Del Toro υποδύεται τον Pito, θεατρικό ηθοποιό και πρώην κατάδικο.

Ben Stiller
Season 4 Episode 2
Ο σπουδαίος κωμικός (και όχι μόνο) ηθοποιός υποδύεται τον ιδιοκτήτη ενός μαγαζιού με θρησκευτικά είδη, στο επεισόδιο με τον ευφάνταστο τίτλο "Amen... Send Money¨.

Isaac Hayes
Season 4 Episode 5
Ο Hayes εμφανίζεται στην τέταρτη σεζόν στο ρόλο του "Holiday", ενός προμηθευτή όπλων που συνεργάζεται με συμμορίες από το Σικάγο. Μέχρι που βρίσκει μπροστά του τους Crockett και Tubbs. Γνωστός πάνω από όλα για το μουσικό θέμα του "Shaft", θέμα που του απέφερε και Χρυσό Αγαλματίδιο. 

Chris Rock
Season 4 Episode 7
Ο Carson είναι υπάλληλος στο Αστυνομικό Τμήμα του Metro-Dade, ο οποίος εξερευνά μανιωδώς τα UFO και τους εξωγήινους, παρακολουθώντας Astrolife σεμινάρια. Τον Carson υποδύεται ο Chris Rock, ο οποίος στη συνέχεια έκανε σπουδαία καριέρα ως ηθοποιός και stand-up comedian. 

James Brown
Season 4 Episode 7
Στο ίδιο επεισόδιο με τον Chris Rock εμφανίζεται και ο James Brown, ως εισηγήτης των Astrolife σεμιναρίων. Χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις ο πολύς James Brown, νονός της soul και για πολύ κόσμο "ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στη μουσική".

 

Harry Shearer
Season 4 Episode 12
Ο Shearer εμφανίζεται στην τέταρτη σεζόν ως ειδικός πράκτορας του FBI ονόματι Timothy Anderson. Γνωστός ως voice actor στην υπερ επιτυχημένη σειρά The Simpsons, καθώς επίσης και ο μπασίστας του καλύτερου φανταστικού συγκροτήματος όλων των εποχών, των Spinal Tap.

Barbra Streisand
Season 4 Episode 18
Σε μία εποχή όπου φημολογούνταν ότι είχε σχέση με τον Don Johnson, λόγω πολλών κοινών εμφανίσεων, η Streisand κάνει ένα μικρό πέρασμα από τη σειρά ως μία απλή περαστική, σε μία σκηνή δύο δευτερολεπτών.

Julia Roberts
Season 4 Episode 22
Βοηθός του εμπόρου ναρκωτικών Miguel Manolo και υπεύθυνη της γκαλερί τέχνης, η οποία λειτουργεί ως "βιτρίνα" της επιχείρησης. Η Julia Roberts ως Polly Wheeler στα πρώτα της βήματα, πριν από τη μεγάλη επιτυχία με το Pretty Woman και πολλές άλλες επιτυχίες αργότερα.

Bonus : Sheena Easton
Η σπουδαία τραγουδίστρια και star των 80s Sheena Easton, ως σύζυγος του Sonny Crockett σε σειρά επεισοδίων. Τραγούδια της όπως τα "When He Shines", "Don't Turn Your Back" και "Follow My Rainbow" ακούστηκαν κατά καιρούς στη σειρά.