Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με Ρόδι: Το ισχυρό σου όπλο για το 2021

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με Ρόδι: Το ισχυρό σου όπλο για το 2021

Είναι χωρίς αμφιβολία το σύμβολο της καλοτυχίας, της γονιμότητας και τελικά της ίδιας της ζωής. Το ρόδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία του οργανισμού και μας κάνει καθημερινά δώρα ζωής. Είναι ένας από τους τρεις «ευλογημένους καρπούς» του Βουδισμού και χρησιμοποιήθηκε ως διακόσμηση στο ναό του Σολομώντα. Στην Ελλάδα το ρόδι είναι το σύμβολο της γονιμότητας και της αιωνιότητας. Την ημέρα της Πρωτοχρονιά σπάζουμε τα ρόδια για να έχουμε τύχη σε όλη τη διάρκεια του νέου έτους.

Το 2021 η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα βρεθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στους στόχους του καθενός και το ρόδι είναι και αυτή τη χρονιά η Νο1 επιλογή. Ανακαλύψτε τα μυστικά του ροδιού και βεβαίως τους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές κουλτούρες και θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο της ζωής, της γονιμότητας και της υγείας.

Μία από τις πρώτες καλλιέργειες:

Το ρόδι ήταν ένα από τα πρώτα φρούτα που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, τη θερμότητα και την έλλειψη φροντίδας ενώ χαρακτηριστικό είναι πως προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικούς τύπους εδάφους. Έχει γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλί-κίτρινα λουλούδια ενώ τα φρούτα είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα όταν ωριμάζουν).

Αναρίθμητα οφέλη

Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα έχει λίγες θερμίδες και είναι ιδανικό για απώλεια βάρους. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας βιταμίνης C και το 25% του φολικού οξέος που χρειάζονται οι ενήλικες καθημερινά στη διατροφή τους. Διαθέτεις 3 διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα υπολογίζεται ότι είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Σε σύγκριση με 25 άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν αποδείχθηκε ότι το ρόδι και διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο.

Με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ο χυμός ροδιού χρησιμοποιήθηκε θεραπευτικά για αιώνες. Μεταξύ άλλων, αποτρέπει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς.

Προστατεύει από τις εγκεφαλικές βλάβες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών με προβλήματα στύσης. Επιπλέον, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην αναστολή της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας, της αιμορραγίας και για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, το ρόδι καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στη θεραπεία των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Τρόπος συλλογής
Το ρόδι έχει 3 υπέροχες ποικιλίες, το γλυκό, το ημι-γλυκό και το ξινό. Ανεξάρτητα από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε βαριά ρόδια με λαμπερό και σφιχτό δέρμα. Το εσωτερικό τους μέρος μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και όταν η φλούδα συρρικνωθεί...

Διατήρηση ροδιού

Μπορείτε να κρατήσετε τα ρόδια πολλές μέρες έξω από το ψυγείο αλλά αν επιθυμείτε να τα διατηρήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Αντιοξειδωτική δράση

Τα φλαβονοειδή (κυρίως ανθοκυανίνες), οι τανίνες και το ελαγικό οξύ είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον καρπό του ροδιού. Οι τανίνες δίνουν μια πικρή ξινή γεύση στο χυμό, ενώ η ανθοκυανίνη δίνει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης και της φλεγμονής των αρτηριών και της καρδιάς. Αυτές οι ιδιότητες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και προστατεύουν το ήπαρ και τα νεφρά από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και από τα βακτήρια.

Αντικαρκινική δράση

Ο χυμός ροδιού περιέχει πολυφαινόλες κάτι που ενισχύει την πεποίθηση πολλών ερευνητών ότι το συγκεκριμένο φρούτο έχει πολλές αντικαρκινικές επιδράσεις. Οι 4 χημικές ουσίες που περιέχονται στο χυμό ροδιού, η λουτεολίνη, το ελαγικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και το πανικικό οξύ, έχουν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη. Παράλληλα η επίδραση του χυμού ροδιού στη θεραπεία καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου έχει σημαντικά αποτελέσματα σε ποσότητες 30-100% σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Δράση κατά των ελκών του στομάχου

Η έγχυση του φλοιού του ροδιού έχει θετική επίδραση στα έλκη του στομάχου, που φτάνει έως και το 74%. Είναι επίσης ένα φάρμακο κατά της δυσεντερίας, της διάρροιας, των παρασίτων του πεπτικού συστήματος κλπ.

Αντιγηραντικά αποτελέσματα

Οι σπόροι ροδιού χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντιγηραντικές κρέμες δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Με πληροφορίες από itrofi.gr