Είστε γύρω στα 50; Αυτές είναι οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε

Είστε γύρω στα 50; Αυτές είναι οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε

Η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με τη μισή θεραπεία, ειδικά για τις πιο σοβαρές παθήσεις.

Είναι αρκετά σύνηθες σε 50άρηδες που κάνουν καρδιολογικό έλεγχο ρουτίνας, να διαπιστώνεται ότι έχουν φραγμένες αρτηρίες. Οι άνθρωποι αυτοί, ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Ανάλογα με τη δεκαετία που διανύει κανείς, είναι διαφορετικές οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται.

Πέρα από τρόπο ζωής, οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή αλκοόλ, ρύθμιση της υπέρτασης και τακτικούς εμβολιασμούς, οι παρακάτω εξετάσεις θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς μακροπρόθεσμα:

Μέτρηση σακχάρου στο αίμα: Αν είστε υπέρβαροι και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά σας, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν τα αποτελέσματα κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα, μία φορά το χρόνο είναι αρκετή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να σας κατευθύνει ο γιατρός σας για τη συχνότητα των εξετάσεων.

Λιπίδια και υψηλή χοληστερόλη: Όλοι οι άνδρες άνω των 35 και οι γυναίκες άνω των 45 με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους. Η συχνότητα της εξέτασης εξαρτάται από τη συνολική σας υγεία. Ακόμη και αν γνωρίζετε ότι έχετε χοληστερίνη και παίρνετε στατίνες, πρέπει να κάνετε εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Αν είστε απόλυτα υγιείς, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι οριακά ή αν έχετε διαβήτη, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να είστε απολύτως συνεπείς στις αιματολογικές εξετάσεις.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Οι αλλαγές στη σεξουαλική σας δραστηριότητα, πρέπει να συνοδεύονται από εξέταση για πιθανή μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο ή δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας και να εξετάζεστε τακτικά.

Εξέταση θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ συχνός στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν διαγιγνώσκεται τόσο εύκολα από τα συμπτώματά του, αφού το αίσθημα κόπωσης και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι πολύ συνηθισμένες καταστάσεις. Αν οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν υψηλή TSH, ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.