Άρνικα (arnica montana): Μια μαργαρίτα που μας θεραπεύει

Άρνικα (arnica montana): Μια μαργαρίτα που μας θεραπεύει

Το φυτό άρνικα που μοιάζει με μαργαρίτα στην όψη, έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές βότανο ενώ, τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται συστηματικά στην Ευρώπη για τις ευεργετικές ιδιότητες και τις χρήσεις της στην εναλλακτική ιατρική, την ομοιοπαθητική , τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Ηαρνακίς ο ορεινή (arnica montana) ανήκει στο γένος asteraceae που ανήκει και ο ηλίανθος και λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρνάκις" που σημαίνει δέρμα αρνιού λόγου της υφής των σεπάλων που καλύπτονται από μαλακά τριχίδια που περιβάλλουν τον ανθό. Είναι ένα πολυετές φυτό με άνθη που έχουν κίτρινα πέταλα και πορτοκαλί κέντρο και ανθοφορεί σε Ευρώπη, Σιβηρία αλλά και Βόρεια Αμερική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όσο πιο μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται, τόσο πιο αρωματικό είναι. Η άρνικα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως αποτελεσματικό επουλωτικό μέσο. Θεωρείτο τονωτικό για το κυκλοφοριακό και πολύτιμο μέσο για τη θεραπεία της στηθάγχης καθώς επίσης και διουρητική και ευεργετική σε περίπτωση τυμπανισμού και για τη θεραπεία δαγκωμάτων ζώων.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά αλλά ως ίαμα για εξωτερική τοπική θεραπεία και μπορεί να θεωρηθεί ειδικό βότανο για την αγωγή μωλωπισμών, διαστρεμμάτων, ρευματικών πόνων. Η Άρνικα περιέχει αιθέρια έλαια, τερπενικές λακτόνες αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυακετυλένια και ταννίνη, δραστικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και ισχυρά παυσίπονη δράση. Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος. Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς. Τα έλαια που περιέχει ενεργούν απολυμαντικά και βοηθούν στην επούλωση των πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα.

Το έλαιο της άρνικας παράγεται από φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη του φυτού με τη μέθοδο της εκχύλισης. Είναι διαφορετικό από το αιθέριο έλαιο του ίδιου φυτού που είναι τοξικό λόγω της τοξίνης helenalin που περιέχει. Οι αθλητές και οι χορευτές χρησιμοποιούν το έλαιο της άρνικας σαν λάδι massage για ζέσταμα και μετά την άσκηση σε πονεμένους μύες και αρθρώσεις, καθώς και για να ανακουφίσουν από την ένταση της προπόνησης. Άτομα με υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.

Με πληροφορίες από itrofi.gr