6 υγιεινές επιλογές χωρίς αλάτι για να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα σνακ

6 υγιεινές επιλογές χωρίς αλάτι για να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα σνακ

Ακόμη και αν δεν προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό, το πιθανότερο είναι να παίρνετε περισσότερο απ' όσο χρειάζεστε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά τώρα που η παραμονή στο σπίτι, έχει γίνει... αναπόφευκτη καθημερινότητα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση δύο γραμμαρίων την ημέρα -περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού- ως προληπτικό μέσο έναντι της καρδιαγγειακής νόσου.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν υγιεινά, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι σνακ, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη αλατιού:

1. Μήλο με φιστικοβούτυρο: Τόσο το μήλο όσο και το καθαρό φιστικοβούτυρο χωρίς προσθήκη αλατιού περιέχουν μηδέν νάτριο. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, ενώ το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, συνδυασμός που σας κρατά ενυδατωμένους και σας χορταίνει.

2. Ωμά λαχανικά με ντιπ γιαουρτιού: Κόψτε καρότα και σέλινο σε στικ και συνοδεύστε τα με ελληνικό γιαούρτι. Ένα μέτριo καρότο έχει 42mg νατρίου, ενώ μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού έχει από 25 έως 100mg νατρίου.

3. Ανάλατοι ξηροί καρποί: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ψημένα ανάλατα αμύγδαλα, δίνουν μόνο 2mg νατρίου. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικό σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

4. Φρούτα: Τα φρούτα δεν περιέχουν νάτριο, μπορείτε λοιπόν να τρώτε όποια σας αρέσουν. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν περίπου 2mg νατρίου ή λιγότερο συμπεριλαμβανομένης της μπανάνας και της φράουλας. Πολλά είναι επίσης πλούσια σε κάλιο που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την οποία ανεβάζει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

5. Στραγάλια: Δεν είναι παρά ψημένα ρεβίθια και αποτελούν ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες σνακ. Μπορείτε να τα συνδυάστε με αβοκάντο και λίγη πάπρικα ή κύμινο, ενισχύοντας τη γεύση αλλά και την αντιοξειδωτική δράση τους. Μισό φλιτζάνι στραγάλια έχει μόλις 6mg νατρίου.

6. Smoothies: Συνδυάστε φρούτα και λαχανικά για να φτιάξετε υγιεινούς χυμούς και αποφεύγετε τους έτοιμους που είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και νάτριο. Συνδυάστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυστικοβούτυρο, φράουλες, μπανάνα και αβοκάντο, για να φτιάξετε χυμούς που περιέχουν λιγότερο από 20mg νατρίου, είναι όμως πλούσιοι σε πρωτεΐνες, κάλιο και καλά λιπαρά.

Πηγή: The Healthy, onmed.gr