328748324783839020

 

Χάνετε 3 κιλά και πανηγυρίζετε. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν χάνατε 7,5 χρόνια από τη γνωστική ηλικία σας;

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές γερνούν τον εγκέφαλο πρόωρα, καθώς βλάπτουν τη σκέψη και τη μνήμη.

 

Αντίθετα, η διατροφή MIND μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η δίαιτα αποτελεί συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH η οποία στοχεύει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η δίαιτα MIND μπορεί, αν ακολουθηθεί κατά γράμμα, να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 53%. Ο λόγος είναι ότι δεν επιτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών τρανς και κορεσμένων λιπαρών. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, άρα και τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

 

Οι τροφές που προλαμβάνουν τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. >> 

 

Δημητριακά ολικής αλέσεως: 3 μερίδες καθημερινά. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως ή 100% ολικής αλέσεως ζυμαρικά ή μία φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: 6 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 2 φλιτζάνια ωμά λαχανικά.

 

Ξηροί καρποί: 5 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών ή δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο.

 

Μούρα: Δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μούρων, εννοείται χωρίς ζάχαρη.

 

Φασόλια: Τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια.

 

Ελαιόλαδο: Να χρησιμοποιείται ως βασική πηγή λιπαρών και αποφεύγετε το βούτυρο και άλλα λιπαρά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Κοτόπουλο: 2 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 120 γραμμάρια.

 

Ψάρια: Μία μερίδα την εβδομάδα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 90 έως 120 γραμμάρια.

 

Κρασί: Προαιρετικά έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες. Μία μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 350ml μπύρας ή 150ml κρασιού.

 

Πηγή: prevention.com, onmed.gr