Τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα φύλλα ευκαλύπτου για την υγεία μας

Τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα φύλλα ευκαλύπτου για την υγεία μας

Τα φύλλα ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται στην Ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Κίνα, την Ινδία και τις χώρες της Ευρώπης. Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων τους, χρησιμεύουν στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα φύλλα ωφελούν συνολικά την υγεία επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, τη μεγαλύτερη ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης τανίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιμικροβιακή τους δράση.

Δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη από τη χρήση φύλλων ευκαλύπτου >>

Αντιοξειδωτικά: Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη του φύλλων ευκαλύπτου, είναι μέσω της παρασκευής αφεψήματος. Τα φύλλα ευκαλύπτου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες από την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών. Τα φλαβονοειδή κουερσετίνη, φλορετίνη, κατεχίνες, λουτεολίνη και καμφερόλη, προλαμβάνουν τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την άνοια.

Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος: Ο ευκάλυπτος αποτελεί συστατικό φαρμάκων για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, όπως εισπνεόμενα και παστίλιες για τον βήχα, αλλά και φυτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της βρογχίτιδας και της ιγμορίτιδας. Η προσθήκη σταγόνων ελαίου ευκαλύπτου σε ζεστό νερό για εισπνοές ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και τη ρινική συμφόρηση.

Διατηρούν καθαρά τα δόντια: Λόγω των αντιμικροβιακών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας.

Καταπολεμούν την ξηροδερμία: Το εκχύλισμα φύλλων ευκαλύπτου ενισχύει την ικανότητα παραγωγής κεραμιδίων, τα οποία λειτουργούν σαν τοίχος που εμποδίζει την διαδερμική εξάτμιση της υγρασίας και προστατεύουν την επιδερμίδα από την αφυδάτωση. Πολλά προϊόντα φροντίδας μαλλιών και επιδερμίδας περιέχουν εκχύλισμα φύλλων ευκαλύπτου, επειδή μειώνει την ξηρότητα, τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα.

Ανακουφίζουν από τους χρόνιους πόνους: Το εκχύλισμα των φύλλων χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων λόγω διαστρεμμάτων ή καταπόνησης. Σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αντικατάστασης γόνατος και χορηγήθηκε συνδυασμός ελαίου ευκαλύπτου και αμυγδαλέλαιου, παρατηρήθηκε μείωση του πόνου και της αρτηριακής πίεσης εντός μισής ώρας.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr