10 τροφές για να ενισχύσετε τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη παραγωγικότητα

10 τροφές για να ενισχύσετε τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη παραγωγικότητα

Ο πρωινός καφές μπορεί να σας δίνει τη δόση ενέργειας που χρειάζεστε για να ξεκινήσει η μέρα, συχνά όμως δεν είναι αρκετός. Αν νιώθετε ότι πασχίζετε να μείνετε ξύπνιοι στη δουλειά, ίσως πρέπει να αναλογιστείτε τι περιλαμβάνει τελευταία η διατροφή σας. Πολλοί καταφεύγουν στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και καφεΐνη και προκαλούν εκνευρισμό και αύξηση των καρδιακών παλμών. Ακόμη και όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, είναι πλούσια σε χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία. Δεν υπάρχουν λύσεις άμεσης αποτελεσματικότητας για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τον επαρκή ύπνο. Υπάρχουν όμως υγιεινές τροφές που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.

 

Δείτε στην παρακάτω ποιες είναι.

 

1. Βρόμη: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα όχι μόνο επειδή σας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα, αλλά και γιατί συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη. Η κρέμα βρόμης είναι ιδανική επιλογή, καθώς δεν δίνει πολλές θερμίδες και προκαλεί κορεσμό. Προσθέστε φρέσκα φρούτα ή κανέλα για περισσότερη γεύση.

 

2. Μαύρη σοκολάτα: Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών, τα οποία συνδέονται με βελτίωση της συγκέντρωσης. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια κακάο καθημερινά επί ένα μήνα βελτίωσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ.

 

3. Νερό: Η δίψα και η αφυδάτωση προκαλούν κούραση και αδυναμία συγκέντρωσης. Αντί για καφέ ή ενεργειακά ποτά που αφυδατώνουν περισσότερο τον οργανισμό, πίνετε άφθονο νερό.

 

4. Μούρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενισχύουν τη μνήμη. Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν χυμό βατόμουρων καθημερινά επί δύο μήνες βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης και εκμάθησης.

 

5. Σολομός: Είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων του εγκεφάλου, επιβραδύνουν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και δυναμώνουν τις συνάψεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Η πρωτεΐνη του σολομού περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συγκέντρωση και την οξύνοια.

 

6. Πράσινο τσάι: Αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του καφέ, καθώς περιέχει λιγότερη καφεΐνη, είναι όμως πλούσιο σε θειανίνη, ένα αμινοξύ που χαλαρώνει χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Θεωρείται µάλιστα ότι ταυτόχρονα έχει θετικά αποτελέσµατα στη µνήµη, στη µάθηση και στη συγκέντρωση, ενεργοποιώντας την παραγωγή εγκεφαλικών κυµάτων άλφα, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαµίνης, ουσίες σηµαντικές για τη διάθεση που µειώνονται από διάφορους στρεσογόνους παράγοντες.

 

7. Παντζάρια: Ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Περιέχουν νιτρικά άλατα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνουν τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο και βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις.

 

8. Μπανάνες: Είναι γλυκιές, γευστικές και συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που έτρωγαν μπανάνα πριν τις εξετάσεις είχαν καλύτερες επιδόσεις. Ένας βασικός λόγος είναι ότι περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, των νεύρων και της καρδιάς.

 

9. Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, φολικό οξύ και βήτα καροτένιο, τα οποία προλαμβάνουν την άνοια. Οι νευρολόγοι συστήνουν την κατανάλωσή του τρεις φορές την εβδομάδα.

 

10. Αυγά: Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, η επαρκής πρόσληψη των οποίων επιδρά θετικά στη μνήμη και τη διάθεση. Τα αυγά περιέχουν επίσης χολίνη, μια ένωση που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μεμβρανών των κυττάρων του εγκεφάλου.

 

Πηγή: health.com,onmed.gr