Το ρόφημα που ίσως μας γλυτώνει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Το ρόφημα που ίσως μας γλυτώνει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Η καφεΐνη φαίνεται ότι είναι το κλειδί που ενεργοποιεί το φυσικό σύστημα καταπολέμησης του λίπους που διαθέτει ο οργανισμός ανοίγοντας το δρόμο για καταπολέμηση της παχυσαρκίας
 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας κούπας καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει το «καφέ λίπος», το σύστημα καταπολέμησης του λίπους που διαθέτει ο οργανισμός και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η καινοτόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports είναι μία από τις πρώτες που πραγματοποιείται σε ανθρώπους με στόχο την εύρεση των στοιχείων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα τις λειτουργίες του «καφέ λίπους», το οποίο φαίνεται ότι επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία καίγονται τις πλεονάζουσες θερμίδες.

Ο φαιός λιπώδης ιστός, επίσης γνωστός ως καφέ λίπος, αποτελεί το ένα από τα δύο είδη λίπους που υπάρχουν στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά. Αν και αρχικά αυτό το είδος εθεωρείτο ότι υπήρχε μόνο στα μωρά, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να το διαθέτουν και οι ενήλικες. Η βασική του λειτουργία είναι να δημιουργεί θερμότητα στο σώμα μέσω της καύσης θερμίδων (αντίθετα με το λευκό λίπος, το οποίο είναι αποτέλεσμα της αποθήκευσης επιπλέον θερμίδων).
Οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, επομένως, έχουν υψηλότερες ποσότητες καφέ λίπους.

«Το καφέ λίπος λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι τα υπόλοιπα είδη λίπους στο σώμα, καθώς παράγει θερμότητα καίγοντας τα σάκχαρα και τα λίπη, συχνά ως απόκριση στη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η αύξηση της δραστηριότητάς του βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως και τα επίπεδα λιπιδίων, ενώ οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανείς δεν είχε καταφέρει να βρει έναν αποδεκτό επιστημονικά τρόπο ενεργοποίησης αυτής της δραστηριότητας στον άνθρωπο», σημειώνει ο Michael Symonds, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham και ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, ξεκίνησε με μια σειρά από μελέτες σε βλαστοκύτταρα για να διαπιστώσει αν η καφεΐνη ενεργοποιεί το καφέ λίπος. Όταν, τελικά, βρήκαν τη σωστή δοσολογία τη μετέφεραν και στους ανθρώπους για να ταυτοποιήσουν και εκεί τα αποτελέσματα.

«Από προηγούμενες εργασίες μας γνωρίζουμε ότι το καφέ λίπος βρίσκεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, οπότε μπορέσαμε να έχουμε εικόνα της επίδρασης στον οργανισμό αμέσως μετά την κατανάλωση ενός ροφήματος από ένα άτομο. Να δούμε, δηλαδή, αν το καφέ λίπος γινόταν θερμότερο. Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν θετικά, γι’αυτό και τώρα πρέπει να εξακριβώσουμε αν ήταν η καφεΐνη το στοιχείο που συνέβαλε στην ενεργοποίηση του συστήματος ή κάποιο άλλο συστατικό του καφέ. Μόλις επιβεβαιώσουμε το εύρημα για το ποιο στοιχείο είναι υπεύθυνο για αυτή την αντίδραση, θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέρος ενός πλάνου διαχείρισης του βάρους ή ενός προγράμματος διαχείρισης της γλυκόζης, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τον διαβήτη», σχολιάζει, επίσης, ο Δρ. Symonds.

«Οι συνέπειες που πιθανώς να επιφέρουν τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι πολύ μεγάλες, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, παράλληλα με την ολοένα και αυξανόμενη επιδημία του διαβήτη. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το ενδεχόμενο το καφέ λίπος να αποτελεί μέρος του τρόπου αντιμετώπισής τους», τόνισε στο καταληκτικό του σχόλιο ο Δρ. Symonds.

Πηγή: ygeiamou