Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν

Thomas Kelley @Unsplash

 

Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη υπόθεση, καθώς τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες και λιπαρά βρίσκονται παντού, σε βαθμό που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μια διατροφή χωρίς ζάχαρη και κόκκινο κρέας. Τα κορεσμένα λιπαρά δίνουν πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, συνεπώς δεν συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο αυτοέλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο απώλειας βάρους, αφού και οι μικρές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα είναι όσα συνδυάζουν τυρί και κρέας και πρέπει να αντικαθίστανται από μη κορεσμένα λιπαρά. Είναι επίσης σημαντικό το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνά των 10% του συνόλου των προσλαμβανομένων θερμίδων.

 

Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να αποφεύγετε τις παρακάτω κατηγορίες τροφών >>

 

1. Γλυκά και χυμοί φρούτων: Η ζάχαρη υπάρχει παντού και «κρύβεται» πίσω από πολλά ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι βύνης, τρεαλόζη κλπ. Εκτιμάται ότι η μισή ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνουμε καθημερινά, προέρχεται από τα ποτά με ζάχαρη. Από τις 2.000 θερμίδες που χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση, οι 200 θερμίδες ή 12 κουταλάκια του γλυκού πρέπει να προέρχονται από ζάχαρη και πρόσθετα σάκχαρα. Οι περισσότεροι όμως ξεπερνούν τα 17 κουταλάκια ημερησίως. Η αντικατάσταση του κέικ με φρούτα, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη και ο σκέτος καφές, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.

 

2. Επεξεργασμένα κρέατα: Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ, η συνολική εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και αυγών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 700 γραμμάρια. Τα άπαχα κρέατα, τα άπαχα πουλερικά και τα αυγά είναι πιο υγιεινά από τα επεξεργασμένα κρέατα επειδή δεν προκαλούν διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνο.

 

3. Πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένα σνακ: Οι τηγανητές πατάτες, τα μπέργκερ, τα κρακεράκια και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες δείχνουν ότι o ανθυγιεινός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει προκαλέσει σημαντική έκρηξη της παχυσαρκίας άλλα και όσων νοσημάτων συνοδεύονται από αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής στο δυτικό κόσμο και η παιδική παχυσαρκία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα παγκοσμίως.

 

4. Λευκό ρύζι και ζυμαρικά: Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια παράμετρος που χρησιμοποιείται για την ανάλυση της γλυκόζης αίματος που εισέρχεται στο σώμα. Οι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά έχουν γλυκαιμικό δείκτη 70 ή περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Τα λευκά ζυμαρικά στερούνται επίσης φυτικών ινών και πρωτεϊνών, γι’ αυτό δεν έχουν οφέλη για την υγεία. Ο συνδυασμός τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πιο αποτελεσματικός για μια ισορροπημένη δίαιτα.

 

5. Παγωτό: Είναι πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη, η οποία προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλει στην παχυσαρκία. Δεν έχει καθόλου φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Η αντικατάστασή του με παγωμένα φρούτα και γιαούρτι για επιδόρπιο είναι πιο υγιεινή επιλογή όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

 

 

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr