Υπάρχει τρόπος να «ξυπνήσουμε» τη μνήμη των ηλικιωμένων;

Υπάρχει τρόπος να «ξυπνήσουμε» τη μνήμη των ηλικιωμένων;

Υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε την απώλεια μνήμης;

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι, όταν οι επιστήμονες εφάρμοζαν αβλαβή ηλεκτρική διέγερση στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, μπορούσαν να βελτιώσουν τη μνήμη των ηλικιωμένων.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η μνήμη τους βελτιώθηκε τόσο πολύ, ώστε οι γιατροί τη συνέκριναν με αυτή των νεαρών ενηλίκων.

«Η μνήμη των ηλικιωμένων βελτιώθηκε σε επίπεδο που δεν μπορούσαμε πλέον να τους διαχωρίσουμε από τους νεότερους συμμετέχοντες», δήλωσε ο Joel Voss, αναπληρωτής καθηγητής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) για να στοχεύσουν τον ιππόκαμπο των συμμετεχόντων - μία περιοχή στον εγκέφαλο που εκφυλίζεται καθώς γερνάμε, γεγονός που συνεπάγεται έκπτωση της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, στο οποίο οι νεότεροι ενήλικες σημείωσαν 55% επιτυχία, ενώ οι μεγαλύτεροι κάτω από 40%.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε «επαναλαμβανόμενη μαγνητική διέγερση υψηλής συχνότητας» στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων για 20 λεπτά την ημέρα επί πέντε συνεχόμενες ημέρες. Οι συμμετέχοντες έκαναν νέο τεστ μνήμης 24 ώρες μετά την τελική διέγερση και αυτή τη φορά έφτασαν στο επίπεδο των νεότερων συμμετεχόντων.

Όπως σημειώνει ο Voss, αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να μεταβληθεί η ικανότητα μνήμης σε ηλικιωμένους που υποβάλλονται σε αυτόν τον τύπο εγκεφαλικής διέγερσης.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν, ώστε να αναπτυχθούν μελλοντικά νέες αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων λόγω της γήρανσης.

Πηγή: mindbodygreen.com, onmed.gr