Πώς το έντονο και παρατεταμένο στρες μας συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Πώς το έντονο και παρατεταμένο στρες μας συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Το έντονο και παρατεταμένο άγχος μπορεί κυριολεκτικά να σου συρρικνώσει τον εγκέφαλο! Δες τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

Περισσότερο στρες = λιγότερη φαιά ουσία, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες.

Όταν βρεθούμε σε στρεσογόνο κατάσταση, το σώμα εκκρίνει την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη η οποία σε μικρές ποσότητες όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

Ωστόσο, το χρόνιο άγχος – που προκύπτει από μια απαιτητική δουλειά ή από τη μακροχρόνια φροντίδα συγγενών – φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως αν η κορτιζόλη μένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιακή νόσο ή κατάθλιψη, ενώ πρόσφατα βρήκαν πως επηρεάζει αρνητικά και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου!

Η υψηλή κορτιζόλη κυριολεκτικά μειώνει το μέγεθος του εγκεφάλου και αυτό έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες που χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους.

Μια από τις μελέτες αυτές δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology και αφορούσε σε 2.231 άτομα μέσης ηλικίας.

Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλή κορτιζόλη για μακρά διαστήματα, απέδιδαν λιγότερο σε γνωστικές ασκήσεις και τεστ μνήμης. Επιπλέον, οι απεικονίσεις έδειξαν, πως ο εγκέφαλός τους έχανε σταδιακά μέρος του όγκου του!

Ανάμεσα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται σημαντικά από το στρες είναι ο ιππόκαμπος, που έχει κεντρικό ρόλο στους μηχανισμούς μνήμης και μάθησης, και ο προμετωπιαίος φλοιός που έχει καθοριστικό ρόλο στη σκέψη και τα συναισθήματα.

Η απώλεια φαιάς ουσίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.

Ωσότου προχωρήσει η σχετική έρευνα, οι ειδικοί αναφέρουν τουςτρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να ελέγξει το στρες, πριν αυτό γίνει «μόνιμος» βραχνάς.

Πηγή: ScienceDaily, onmed.gr