Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε πρέπει να κάνουμε εμβόλιο και πότε απαιτείται επίσκεψη στον γιατρό

Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε πρέπει να κάνουμε εμβόλιο και πότε απαιτείται επίσκεψη στον γιατρό

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι δύο συχνές λοιμώξεις που παρουσιάζουν έξαρση σε όλες τις ηλικίες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Παρά τη συχνότητά τους όμως, υπάρχουν αρκετοί μύθοι που περιβάλλουν τις ιώσεις και που δυσκολεύουν την ανάρρωση από αυτές. Για την καλύτερη ενημέρωσή μας, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ απαντούν σε συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη και το κρυολόγημα.

1. Πρέπει να πάω στη δουλειά ή να στείλω το παιδί στο σχολείο σε περίπτωση ασθένειας;

Για να κρίνουμε αν είναι σωστό και ασφαλές να έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα, κατ’ αρχάς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κι αυτό γιατί από τη μία όταν εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης και οι μυϊκοί πόνοι δεν θα είμαστε αποδοτικοί στη δουλειά μας και αντίστοιχα το παιδί στο σχολείο και από την άλλη θα πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος. Ένα κρυολόγημα είναι πολύ μεταδοτικό κατά τις ημέρες που εκδηλώνονται εμφανή συμπτώματα, αλλά και τις ημέρες πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Όσο για τη γρίπη, μεταδίδεται ευκολότερα μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα έως και περίπου πέντε ημέρες μετά.

2. Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Η επίσκεψη στον γιατρό συνιστάται σε περίπτωση που υπάρχει υποψία για γρίπη ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

3. Πώς θα αποφύγω τη μετάδοση της ίωσης στους γύρω μου;

Είναι αρκετά τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να αποφύγουμε τη μετάδοση των ιώσεων, ιδίως στα μέλη της οικογένειας με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια στέγη. Αρχικά, θα πρέπει πάντοτε να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε –είτε με ένα χαρτομάντιλο είτε με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας. Επίσης, απαιτείται πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή της σωματικής επαφής και συχνή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων και επιφανειών.

4. Γιατί αυξάνονται οι ιώσεις τον χειμώνα;

Αν και το κρύο δεν προκαλεί τη γρίπη και το κρυολόγημα, όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες τείνουμε να παραμένουμε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ευκολότερα οι ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί. Επίσης, μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο ιός της γρίπης συγκεκριμένα εξαπλώνεται ευκολότερα όταν η θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, συνθήκες που συναντάμε συχνότερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

5. Πρέπει να τρώω λιγότερο σε περίπτωση ίωσης;

Είτε πρόκειται για γρίπη είτε για κρυολόγημα, η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα, καθώς και πολλά υγρά, ωστόσο δεν χρειάζεται απαραίτητα να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού. Βέβαια, ο πυρετός, η έλλειψη ενέργειας και το γενικότερο αίσθημα κακουχίας που μας ταλαιπωρούν όταν αντιμετωπίζουμε μια ίωση οδηγούν συχνά σε μείωση της όρεξης. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει λόγος να πιεζόμαστε ή να πιέζουμε το παιδί να φάει πολύ.

6. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης αν έχω κρυολόγημα;

Επιτρέπεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε περίπτωση κρυολογήματος, εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν έχει εκδηλωθεί πυρετός.

Πηγή: Harvard Health Publishing, onmed.gr