6 θρεπτικά συστατικά για ευκολότερο αδυνάτισμα...

6 θρεπτικά συστατικά για ευκολότερο αδυνάτισμα...

Έχετε μειώσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε και γυμνάζεστε τακτικά, αλλά παρ’ όλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς μοιάζει να έχει «κολλήσει»; Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα της προσπάθειάς σας να χάσετε βάρος μπορεί να ευθύνεται η χαμηλή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών, μετάλλων ή άλλων θρεπτικών συστατικών που παίζουν ρόλο-κλειδί στο αδυνάτισμα.

Ποια είναι αυτά; Δείτε τα παρακάτω >

1. Ιώδιο: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, του «κέντρου ελέγχου» του μεταβολισμού. Χωρίς αρκετό ιώδιο, ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκείς ποσότητες των ορμονών που ελέγχουν τον ρυθμό καύσης των θερμίδων. Το ιώδιο βρίσκεται μεταξύ άλλων στο ιωδιούχο αλάτι, στα ψάρια και τα θαλασσινά και σε μικρότερες ποσότητες στο γάλα, στο αυγό, στο ψωμί και στα λαχανικά.

2. Βιταμίνη D: Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, ο οργανισμός μετατρέπει τα σάκχαρα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής όχι σε αξιοποιήσιμη ενέργεια αλλά σε λίπος, το οποίο συσσωρεύεται στα διάφορα σημεία του σώματος. Έχει παρατηρηθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών ότι τα άτομα με παραπανίσια κιλά τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα είτε έλλειψη είτε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επάρκεια βιταμίνης D μπορείτε να πετύχετε με λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά και συμπληρωματικά με την κατανάλωση τροφών όπως το αυγό, τα μανιτάρια και ο σολομός.

3. Σίδηρος: Όπως και στην περίπτωση της βιταμίνης D, η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό συχνά πάει… χέρι χέρι με το υπερβολικό βάρος. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση La Clinica terapeutica, όταν οι ερευνητές «διόρθωσαν» την έλλειψη σιδήρου σε μια ομάδα εθελοντών, παρατηρήθηκε μείωση στην περίμετρο της μέσης τους, στο συνολικό σωματικό τους βάρους και στον δείκτη μάζας σώματός τους. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στα μύδια, στο μπρόκολο κ.ά., συνιστάται να συνδυάζεται με μια δόση βιταμίνης C.

4. Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που προωθεί τη χαλάρωση των μυών, βελτιώνει τη διάθεση και εξασφαλίζει καλό ύπνο. Όλες αυτές οι παράμετροι λειτουργούν ευνοϊκά για την ευκολότερη απώλεια βάρους. Από τη μία, το έντονο στρες και η ψυχολογική καταπόνηση συχνά μας «ωθούν» στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών με πολλές θερμίδες, ενώ από την άλλη ο λιγοστός και κακής ποιότητας ύπνος έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί στη σταδιακή αύξηση του βάρους. Σημαντική ποσότητα μαγνησίου δίνουν οι ξηροί καρποί, η μπανάνα, το μπρόκολο, το τόφου και η βρόμη.

5. Θεοβρωμίνη: «Χωράει» η σοκολάτα στη δίαιτα; Και βέβαια, αρκεί να είναι καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που καταστέλλει την πείνα και τις λιγούρες. Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία επίσης βοηθά στο αδυνάτισμα χάρη στη μικρή, προσωρινή «τόνωση» που προσφέρει στον μεταβολισμό.

6. Φυτικές ίνες: Είναι εξαιρετικά σύνηθες για όσους κάνουν προσπαθούν να χάσουν βάρος να νιώθουν συνεχώς πείνα. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους συχνότερους λόγους που σταματά κανείς τη δίαιτα. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να «αντισταθμίσει» αυτό το πρόβλημα. Καθώς οι φυτικές ίνες διασπώνται αργά στον οργανισμό, προωθούν το αίσθημα του κορεσμού και μας χορταίνουν για πολλές ώρες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι μεταξύ άλλων τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr