Ποια είναι η ιδανική κατανομή θερμίδων για καλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους;

Ποια είναι η ιδανική κατανομή θερμίδων για καλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους βασίζεται στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που χρησιμοποιεί το σώμα μας.

Ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορείτε να ενισχύσετε την απώλεια βάρους κατά 25% απλά τρώγοντας το 70% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων στο πρωινό, το ενδιάμεσο σνακ και το μεσημεριανό γεύμα, και το άλλο 30% στο απογευματινό σνακ και το βραδινό.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές βασίστηκαν στο υγιεινό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν 600 θερμίδες λιγότερες καθημερινά. Οι θερμίδες προέρχονταν κατά 55% από υδατάνθρακες, 30% από λιπαρά και 15% από πρωτεΐνες, ενώ έτρωγαν πάνω από 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.

Στο τέλος μιας περιόδου τριών μηνών, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το 70% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους μέχρι και το μεσημεριανό έχασαν 8.160 κιλά συγκριτικά με τα 6.350 που έχασαν όσοι λάμβαναν το 55% των θερμίδων τους μέχρι και το μεσημεριανό. Επιπλέον έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος και το σώμα τους χρησιμοποιούσε πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη, κάτι που συμβάλλει στην απομάκρυνση του κινδύνου διαβήτη.

Αν θέλετε λοιπόν να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε τις θερμίδες, ειδικά να έχετε την τάση να τρώτε αργά και ειδικά το βράδυ. Εάν καταφέρετε να το εφαρμόσετε όμως, θα διαπιστώσετε ότι η προσπάθεια άξιζε τον κόπο.

Βασικές οδηγίες για να ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή:

- Οι περισσότερες τροφές πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

- Για το μαγείρεμα χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, αντί για ζωικά λίπη.

- Τρώτε μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα ή καθόλου λιπαρά.

- Τρώτε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών, λιγότερα πουλερικά και ακόμη λιγότερο κόκκινο κρέας.

- Προσπαθήστε η διατροφή σας να στηρίζεται σε φρέσκα προϊόντα εποχής και αποφεύγετε τα κατεψυγμένα, τα συσκευασμένα και όσα έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία.

Πηγή: healthday.com, onmed.gr