7 παράδοξοι τρόποι που το ύψος επηρεάζει την υγεία

7 παράδοξοι τρόποι που το ύψος επηρεάζει την υγεία

Το γνωρίζατε ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και τον διαβήτη ή ότι μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης;

Αν και αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που βρίσκεται έξω από τον έλεγχό μας, το ύψος επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να μας κινητοποιήσει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να προστατευτούμε.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε σε ποιες παθήσεις παίζει ρόλο-κλειδί το ύψος.

1. Καρδιοπάθεια: Μεγάλη έρευνα στην επιθεώρηση European Heart Journal η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε ότι οι πιο κοντοί άντρες και οι πιο κοντές γυναίκες διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, μια γυναίκα με ύψος 1,72 έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με μια γυναίκα με ύψος 1,60. Για κάθε 6 εκατοστά διαφορά στο ύψος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μεταβάλλεται κατά 14%, υπολόγισαν οι ερευνητές.

2. Διαβήτης τύπου 2: Μετα-ανάλυση 18 επιστημονικών μελετών από ερευνητές στην Ινδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ψηλή είναι μια γυναίκα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάτι αντίστοιχο μεταξύ των αντρών, αφού το ύψος τους δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη. Αν και η σχέση ύψους και διαβήτη δεν είναι απολύτως σαφής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο οργανισμός των ψηλών ανθρώπων παρουσιάζει καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου

3. Καρκίνος: Ένα από τα μειονεκτήματα του μεγάλου ύψους είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου. Για κάθε αύξηση περίπου 10 εκατοστών στο ύψος, μια γυναίκα είναι 13% πιο πιθανό να εκδηλώσει καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers, & Prevention. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μελανώματος και καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου είναι έως και 17% μεγαλύτερος, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού, του θυρεοειδούς και του αίματος έως και 29% μεγαλύτερος. Όσο για τους άντρες, οι ψηλοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύψους και καρκίνου είναι ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν στο σώμα τους περισσότερα κύτταρα, επομένως είναι περισσότερες οι πιθανότητες κάποιο από αυτά να μεταλλαχθεί και να γίνει καρκινικό.

4. Θρόμβωση: Ένα άτομο με ύψος 1,60 διατρέχει τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης σε σύγκριση με ένα άτομο ίδιας ηλικίας και ίδιου σωματικού βάρους, αλλά με μεγαλύτερο ύψος, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μεγάλο «ταξίδι» που κάνει το αίμα στο σώμα των πιο ψηλών ανθρώπων ευθύνεται για τον κίνδυνο διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος και σχηματισμού θρόμβου.

5. Εγκυμοσύνη: Ερευνητές από το Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν πώς το ύψος μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη, αναλύοντας στοιχεία για περισσότερες από 220.000 γυναίκες. Όπως διαπίστωσαν, όσες ήταν λίγο πιο ψηλές από τον μέσο όρο –με ύψος 1,67– είχαν 18-59% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, συγκριτικά με τις εγκύους με ύψος 1,57. Η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Diabetic Medicine αναφέρει πως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης στις πιο κοντές γυναίκες πιθανώς καθοδηγείται από τα γονίδιά τους. Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση PLOS Medicine, έδειξε πως οι πιο κοντές έγκυοι είναι επίσης πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα.

6. Άνοια και Αλτσχάιμερ: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, ένας άντρας με ύψος 1,77 έχει 59% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει Αλτσχάιμερ συγκριτικά με έναν άντρα που έχει ύψος κάτω από 1,67. Αντίστοιχα είναι τα οφέλη και για τις ψηλές γυναίκες, αφού για μια γυναίκα με ύψος 1,70 ο κίνδυνος θανάτου από άνοια υπολογίζεται πως είναι 50% μικρότερος σε σχέση με μια γυναίκα με ύψος 1,54, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

7. Εγκεφαλικό: Μελέτη ερευνητών από το Ισραήλ σε περισσότερους από 10.000 άντρες κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πιο κοντοί έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο εγκεφαλικό συγκριτικά με τους ψηλότερους. Όσο για τις γυναίκες, αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology έδειξε ότι οι πιο κοντές επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό σε σχέση με τις ψηλότερες.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr