Το video που θα σας πείσει να κόψετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα θεωρείται ίσως η πιο βλαβερή συνήθεια για το ανθρώπινο είδος και όχι άδικα. Οι καπνιστές, ως επί το πλήστον, σήμερα είναι ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, ωστόσο ο εθισμός δύσκολα νικιέται. Στις Η.Π.Α. ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα και το θέμα της πρόληψης και της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις έχει ανοίξει για τα καλά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η Αμάντα Έλερ, νοσοκόμα από τη Βόρεια Καρολίνα, η οποία βρέθηκε κοντά σε ένα πείραμα που περιελάμβανε ασκήσεις σε υγιείς πνεύμονες και πνεύμονες που έχουν δεχθεί καπνό από ένα πακέτο τσιγάρα ανά ημέρα για 20 χρόνια. Το χρώμα των υγιών πνευμόνων ήταν το φυσιολογικο ροζ, ενώ των ασθενών, μαύρο.

Οι εικόνες που έχουν τοποθετηθεί στα πακέτα των τσιγάρων αναμφίβολα έχουν θορυβήσει αρκετούς καπνιστές, ωστόσο οι φωτογραφίες και τα βίντεο της Έλερ με τις διαφορές στο χρώμα και τη λειτουργία των πνευμόνων είναι τόσο απκρουστικές, που ακόμη και οι πιο δυναμικοί υποστηρικτές της βλαβερής συνήθειας θα λυγίσουν. Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ξεκάθαρα περισσότερη ελαστότητα, η οποία τους επιτρέπει την καλύτερη δυνατή ευκαμψία μετά από την εισπνοή. Από την άλλη μεριά οι κατεστραμμένοι πνεύμονες είναι αρκετά δύσκαμπτοι και αυτό τους μειώνει δραματικά την ικανότητα να διαστέλλονται και να συστέλλονται. Οι δημοσιεύσεις της αμερικανίδας νοσοκόμας έχουν ήδη γίνει viral και μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος. Οι 7 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, δυστυχώς δεν φτάνουν...

via: athensvoice.gr