Δισκοθήκη: N.W.A. από τα πιο πετυχημένα συγκροτήματα του ραπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι N.W.A (συντομογραφία του Niggaz Wit Attitudes) ήταν ένα αμερικανικό συγκρότημα χιπ χοπ που δημιουργήθηκε στο Κόμπτον της Καλιφόρνια. Ήταν από τους πρώτους και πιο σημαντικούς εκλαϊκευτές και αμφιλεγόμενες φιγούρες του υποείδους γκάνγκστα ραπ, και το συγκρότημα θεωρείται ευρέως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά γκρουπ στην ιστορία της μουσικής χιπ χοπ.

Video Url

 

Ενεργοί από το 1987 έως το 1991, το συγκρότημα ραπ υπέμεινε διαμάχες λόγω των σαφών στίχων της μουσικής του, τους οποίους πολλοί θεώρησαν ως μισογυνιστικούς, καθώς και λόγω της εξύμνησης των ναρκωτικών και του εγκλήματος. Στη συνέχεια, το συγκρότημα αποκλείστηκε από πολλούς κύριους αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά,  έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια  μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντλώντας από τις εμπειρίες των μελών του σχετικά με τον ρατσισμό και την υπερβολική αστυνόμευση, η ομάδα έκανε εγγενώς πολιτική μουσική. Τα μέλη της ομάδας ήταν γνωστά για το βαθύ μίσος τους για το αστυνομικό σύστημα, το οποίο έχει πυροδοτήσει πολλές διαμάχες όλα αυτά τα χρόνια.

Η αρχική σύνθεση, που σχηματίστηκε στις αρχές του 1987, αποτελούνταν από τους Arabian Prince, Dr. Dre, Eazy-E και Ice Cube, με τον DJ Yella και τον MC Ren να εντάσσονται αργότερα εκείνο το έτος. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους συλλογικό άλμπουμ ως γκρουπ το 1987 με το όνομα N.W.A. και το Posse, το οποίο έφτασε στο Νο. 39 του τσαρτ για R&B/Hip-Hop άλμπουμ του περιοδικού Billboard. Ο Arabian Prince έφυγε λίγο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου στούντιο άλμπουμ του N.W.A, Straight Outta Compton, το 1988, με τους Ice Cube να ακολουθούν τον Δεκέμβριο του 1989. Οι Eazy-E, Ice Cube, MC Ren και Dr. Dre έγιναν αργότερα σόλο καλλιτέχνες που πουλούσαν πλατινένια άλμπουμ τη δεκαετία του 1990. Το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ σηματοδότησε την αρχή της νέας gangsta rap εποχής καθώς η παραγωγή και το κοινωνικό σχόλιο στους στίχους τους ήταν επαναστατικά μέσα στο είδος. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του N.W.A, Niggaz4Life, ήταν το πρώτο σκληροπυρηνικό άλμπουμ ραπ που έφτασε στο νούμερο ένα στα charts πωλήσεων του Billboard 200.

Το Rolling Stone κατέταξε τους N.W.A στο νούμερο 83 στη λίστα με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών». Το 2016, το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame, μετά από τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url