Δισκοθήκη: Lucinda Williams Ήχος μέσα από την ψυχή της Αμερικής

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Lucinda Gayle Williams (γεννημένη στις 26 Ιανουαρίου 1953) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και σόλο κιθαρίστας. Ηχογράφησε τα δύο πρώτα της άλμπουμ: Ramblin' on My Mind (1979) και Happy Woman Blues (1980), σε παραδοσιακό ύφος country και blues που έλαβε κριτικούς επαίνους αλλά ελάχιστη προσοχή από το κοινό ή το ραδιόφωνο. Το 1988, κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, Lucinda Williams, με ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς. Θεωρείται ευρέως ως "κλασικό της Americana", το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης το "Passionate Kisses", ένα τραγούδι που ηχογράφησε αργότερα η Mary Chapin Carpenter για το άλμπουμ της Come On Come On του 1992, το οποίο έδωσε στη Williams το πρώτο της βραβείο Grammy για το καλύτερο. Country Song το 1994. Γνωστή για την αργή δουλειά της, η Williams κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της. Το Sweet Old World, τέσσερα χρόνια αργότερα το 1992. Το Sweet Old World γνώρισε περαιτέρω αποδοχή από τους κριτικούς και ψηφίστηκε ως το 11ο καλύτερο άλμπουμ του 1992 στο Pazz & Jop του The Village Voice, μια ετήσια δημοσκόπηση με εξέχοντες μουσικούς κριτικούς. Ο Robert Christgau, ο δημιουργός της δημοσκόπησης, την κατέταξε στην 6η θέση στη δική του λίστα για το τέλος του έτους, γράφοντας αργότερα ότι το άλμπουμ, όπως και η Lucinda Williams, ήταν «υπέροχα, άψογα, λαμπρά».

Video Url

 

Η εμπορική επιτυχία της Williams ήρθε το 1998 με το Car Wheels on a Gravel Road, ένα άλμπουμ που παρουσίαζε ένα ευρύτερο φάσμα τραγουδιών που συνδύαζαν το rock, το blues, την country και την Americana σε ένα ξεχωριστό στυλ που παρέμεινε σταθερό και εμπορικό στον ήχο. Το Car Wheels on a Gravel Road, το οποίο περιλαμβάνει τα σινγκλ "Right in Time" και το υποψήφιο για Grammy "Can't Let Go", έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Williams μέχρι σήμερα. Το άλμπουμ έλαβε την πιστοποίηση Χρυσού από την RIAA την επόμενη χρονιά και της χάρισε ένα βραβείο Grammy για το καλύτερο σύγχρονο φολκ άλμπουμ, ενώ έλαβε παγκόσμια αναγνώριση από τους κριτικούς. Το επόμενο άλμπουμ της Williams, Essence, εμφανίστηκε το 2001, με περαιτέρω αναγνώριση και εμπορική επιτυχία, και έγινε το πρώτο της άλμπουμ στο Top 40 στο Billboard 200, φτάνοντας στο Νο. 28. Διαθέτοντας έναν πιο απογοητευτικό μουσικό τόνο, με εφεδρικές, φιλικές διασκευές Το Essence χάρισε στη Williams τρεις υποψηφιότητες για Grammy το 2002: Καλύτερο σύγχρονο φολκ άλμπουμ, καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία για το ομώνυμο κομμάτι και καλύτερη γυναικεία φωνητική ροκ ερμηνεία για το σινγκλ "Get Right with God", το οποίο κέρδισε.

Μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες και συνθέτες της γενιάς της, η Williams έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από άλμπουμ από τότε που της έχουν χαείσει περαιτέρω αναγνώριση και εμπορική επιτυχία, όπως World Without Tears (2003), West (2007), Little Honey ( 2008), Blessed (2011), Down Where the Spirit Meets the Bone (2014), The Ghosts of Highway 20 (2016) και Good Souls Better Angels (2020). Ανάμεσα στις διάφορες διακρίσεις της, έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy, από 17 υποψηφιότητες, και έχει λάβει δύο βραβεία Americana (ένα ανταγωνιστικό, ένα τιμητικό), από 11 υποψηφιότητες. Η Ουίλιαμς κατετάγη στο Νο. 97 του VH1 στις 100 Καλύτερες Γυναίκες στο Ροκ & Ρολ το 1999, και ονομάστηκε «η καλύτερη τραγουδοποιός της Αμερικής» από το περιοδικό Time το 2002. Το 2015, το Rolling Stone την κατέταξε στην 79η μεγαλύτερη τραγουδοποιό όλων των εποχών. Το 2017, έλαβε το Berklee College of Music Honorary Doctor of Music, και κατετάγη στο Νο. 91 στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του Rolling Stone. Το 2020, το Car Wheels on a Gravel Road κατετάγη στο Νο. 97 και η Lucinda Williams στο Νο. 426, στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone. Εισήχθη στο Hall of Fame του Austin City Limits το 2021. Την ίδια χρονιά, το "Passionate Kisses" κατατάχθηκε στο Νο. 437 στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του Rolling Stone.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url