Δισκοθήκη: Tina Turner από τις μοναδικές παρουσίες στο ροκ και την σόουλ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Τίνα Τέρνερ (γεννημένη Άννα Μέι Μπούλοκ, 26 Νοεμβρίου 1939 – 24 Μαΐου 2023) ήταν Αμερικανίδα Ελβετίδα τραγουδίστρια. του Ike & Tina Turner Revue πριν ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα ως σόλο ερμηνευτής. Διακρίθηκε για την "υπεροχή, τον αισθησιασμό, τα δυνατά φωνητικά και την ασταμάτητη ενέργειά της", μαζί με την πολυδιαφημισμένη ιστορία της με τον πρώην σύζυγό της Ike Turner και τα διάσημα πόδια της.

Video Url

 

Η Turner ξεκίνησε την καριέρα της με το συγκρότημα Kings of Rhythm του Ike Turner το 1957. Με το όνομα Little Ann, εμφανίστηκε στον πρώτο της δίσκο, "Boxtop", το 1958. Το 1960, έκανε το ντεμπούτο της ως Tina Turner με το επιτυχημένο ντουέτο σινγκλ "A Fool ερωτευμένος". Το δίδυμο Ike & Tina Turner έγινε «ένα από τα πιο τρομερά live στην ιστορία». Κυκλοφόρησαν επιτυχίες όπως "It's Gonna Work Out Fine", "River Deep – Mountain High", "Proud Mary" και "Nutbush City Limits", πριν διαλυθούν το 1976.

Στη δεκαετία του 1980, η Turner ξεκίνησε «μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ιστορία της μουσικής». Το πολυπλατινένιο άλμπουμ της Private Dancer το 1984 περιείχε το επιτυχημένο τραγούδι "What's Love Got to Do with It", το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς και έγινε το πρώτο και μοναδικό τραγούδι της στο Billboard Hot 100. Σε ηλικία 44 ετών , ήταν η γηραιότερη γυναίκα σόλο καλλιτέχνης που έφτασε στην κορυφή των Hot 100. Η επιτυχία της στα chart συνεχίστηκε με τα "Better Be Good to Me", "Private Dancer", "We Don't Need Another Hero (Thunderdome)", "Typical Male", "The Best", "I Don't Wanna Fight", και «ΧρυσόΜάτι». Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της Break Every Rule το 1988, σημείωσε ένα τότε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κοινό με εισιτήριο (180.000 άτομα) για σόλο ερμηνευτή.

Η Turner έπαιξε επίσης στις ταινίες Tommy (1975) και Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Το 1993 κυκλοφόρησε το What's Love Got to Do with It, μια βιογραφική ταινία προσαρμοσμένη από την αυτοβιογραφία της I, Tina: My Life Story. Το 2009, η Turner αποσύρθηκε αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία της Tina!: 50th Anniversary, η οποία είναι η 15η περιοδεία με τις περισσότερες εισπράξεις της δεκαετίας του 2000. Το 2018, έγινε θέμα της Tina, ενός μιούζικαλ για τζουκ μποξ.

Από τον Μάιο του 2023, η Turner είχε πουλήσει περίπου 100 έως 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, και έγινε ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Έλαβε 12 βραβεία Grammy, τα οποία περιλαμβάνουν οκτώ ανταγωνιστικά βραβεία, τρία βραβεία Grammy Hall of Fame και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Ήταν η πρώτη μαύρη καλλιτέχνης και η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο εξώφυλλο του Rolling Stone. Το Rolling Stone την κατέταξε ανάμεσα στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Η Turner έχει ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και στο St. Louis Walk of Fame. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές, με τον Ike Turner το 1991 και ως σόλο καλλιτέχνης το 2021. Ήταν επίσης αποδέκτης του 2005 του Kennedy Centre Honors and Women of the Year.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url