Δισκοθήκη: Sparks, Αμερικάνικο ντουέτο

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Sparks είναι ένα αμερικανικό ποπ και ροκ ντουέτο που σχηματίστηκε από τους αδελφούς Ron (πλήκτρα) και Russell Mael (φωνητικά) στο Λος Άντζελες. Το ντουέτο διακρίνεται για την ιδιόμορφη προσέγγισή του στη σύνθεση τραγουδιών· η μουσική τους συνοδεύεται συχνά από εκλεπτυσμένους  στίχους —συχνά για γυναίκες και μερικές φορές περιέχουν λογοτεχνικές ή κινηματογραφικές αναφορές— και μια ιδιότυπη, θεατρική σκηνική παρουσία, που χαρακτηρίζεται από την αντίθεση ανάμεσα στις υπερκινητικές γελοιότητες του frontman του Ράσελ και στο αυθορμητισμό του Ρον. Ο Russell Mael έχει μια χαρακτηριστική φωνή ευρείας εμβέλειας, ενώ ο Ron Mael παίζει πλήκτρα σε ένα περίπλοκο και ρυθμικό στυλ. Τα συχνά μεταβαλλόμενα στυλ και οι οπτικές τους παρουσιάσεις έχουν κρατήσει το συγκρότημα στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης, έντεχνης ποπ μουσικής.

Video Url

 

Τα κυριότερα σημεία της καριέρας περιλαμβάνουν το "This Town Ain't Big Enough For Both of Us", το οποίο έφτασε στο Νο. 2 στο UK Singles Chart το 1974. η ντίσκο επιτυχία "The Number One Song in Heaven" το 1979, που προέκυψε από μια συνεργασία με τον Giorgio Moroder και σηματοδοτώντας μια στιλιστική στροφή προς τη new wave/synth-pop. "When I'm with You", το μπήκε στα Αυστραλιανά και Γαλλικά Σινγκλ Τσαρτ το 1980. το σινγκλ "I Predict", που έδωσε την πρώτη εμφάνιση των Sparks στο Billboard Hot 100, φτάνοντας στο Νο. 60 τον Μάιο του 1982. το σινγκλ "Cool Places" του 1983 με τη ρυθμική κιθαρίστα και τραγουδίστρια των Go-Go's, Jane Wiedlin, και το "When Do I Get to Sing "My Way", που ήταν ο κορυφαίος δίσκος στο airplay στη Γερμανία για το 1994.

Η κυκλοφορία του 2002 του Lil' Beethoven, του αυτοαποκαλούμενου "εργαστηρίου που καθορίζει το είδος", συνδύασε επαναλαμβανόμενες δομές τραγουδιών με ορχηστρικές διασκευές και τους έφερε ανανεωμένη κριτική επιτυχία. Το 2015, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το σκωτσέζικο indie rock συγκρότημα Franz Ferdinand, ως supergroup FFS, με τίτλο FFS. Το 2017, επιστρέφοντας σε μια μορφή ροκ γκρουπ, οι Sparks κυκλοφόρησαν το Hippopotamus, το οποίο μπήκε στο UK Albums Chart  Νο. 7 όπως και το επόμενο άλμπουμ τους, A Steady Drip, Drip, Drip, που κυκλοφόρησε το 2020, ανεβάζοντας τον αριθμό των άλμπουμ τους στα Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου σε τέσσερα. Το 2021, οι Sparks συμμετείχαν σε δύο ταινίες: τη μουσική ταινία Leos Carax Annette για την οποία έγραψαν όλα τα τραγούδια (κερδίζοντας το βραβείο César για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική) και το ντοκιμαντέρ του Edgar Wright The Sparks Brothers που αφηγείται την ιστορία του συγκροτήματος. Το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, The Girl Is Crying in Her Latte, είναι του 2023..

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url