Δισκοθήκη: RUN-D.M.C. από τα καλύτερα ονόματα στο χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Run-DMC  ήταν ένα αμερικανικό συγκρότημα χιπ χοπ από το Hollis, Queens, Νέα Υόρκη, που σχηματίστηκε το 1983 από τους Joseph Simmons, Darryl McDaniels και Jason Mizell. Οι Run-DMC θεωρούνται ως ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στην ιστορία της κουλτούρας του χιπ χοπ και ιδιαίτερα ένα από τα πιο διάσημα χιπ χοπ της δεκαετίας του 1980. Μαζί με τους Beastie Boys, LL Cool J, DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince και Public Enemy, το συγκρότημα πρωτοστάτησε στη νέα σχολική μουσική χιπ χοπ και βοήθησε να ξεκινήσει η χρυσή εποχή του χιπ χοπ. Η ομάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που τόνισε τη σημασία της σχέσης MC και DJ.

Video Url

 

Με την κυκλοφορία του Run-D.M.C. (1984), οι Run-DMC έγιναν το πρώτο συγκρότημα χιπ χοπ που πέτυχε Χρυσό δίσκο.  Ακολούθησε ο  πλατινένιος δίσκος King of Rock (1985), κάνοντας τους Run-DMC το πρώτο συγκρότημα χιπ χοπ που έγινε πλατινένιο. Το Raising Hell (1986) έγινε ο πρώτος πολυπλατινένιος δίσκος χιπ χοπ. Η διασκευή των Run-DMC στο "Walk This Way", με το συγκρότημα Aerosmith, βρέθηκε υψηλότερα στο Billboard Hot 100 από την αρχική έκδοση των Aerosmith, φτάνοντας στο νούμερο τέσσερα. Έγινε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τόσο στο hip-hop όσο και στο rock. Οι Run-DMC ήταν οι πρώτοι χιπ χοπ που μεταδόθηκαν τα μουσικά τους βίντεο στο MTV, εμφανίστηκαν στο American Bandstand, ήταν στο εξώφυλλο του Rolling Stone, έπαιξαν στο Live Aid και προτάθηκαν για βραβείο Grammy.

Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε τους Run-DMC στο νούμερο 48 στη λίστα του με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Το 2007, ονομάστηκαν το καλύτερο συγκρότημα χιπ χοπ όλων των εποχών από το MTV και ο καλύτερος καλλιτέχνης χιπ χοπ όλων των εποχών από τον VH1. Το 2009, οι Run-DMC έγιναν το δεύτερο συγκρότημα χιπ χοπ (μετά τους Grandmaster Flash & the Furious Five, 2007) που εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2016,  έλαβαν ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Το 2018, το Raising Hell εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή καλλιτεχνικά σημαντικό"

Video Url

 

Video Url

 

Video Url