Δισκοθήκη: Gang Of Four από το Leeds

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Gang of Four είναι ένα αγγλικό post-punk συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1976 στο Λιντς. Τα αρχικά μέλη ήταν ο τραγουδιστής Jon King, ο κιθαρίστας Andy Gill, ο μπάσος Dave Allen και ο ντράμερ Hugo Burnham. Υπήρξαν πολλά διαφορετικά line-ups, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων αξιόλογων μουσικών, της Sara Lee, της Gail Ann Dorsey και του Mark Heaney. Μετά από μια σύντομη ηρεμία τη δεκαετία του 1980, διαφορετικοί συνδυασμοί του συγκροτήματος ηχογράφησαν δύο στούντιο άλμπουμ τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ 2004 και 2006 η αρχική σύνθεση επανενώθηκε. Ο Gill περιόδευσε χρησιμοποιώντας το όνομα μεταξύ του 2012 και του θανάτου του το 2020. Το 2021, το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι οι King, Burnham και Lee θα επανενωθούν για μια περιοδεία το 2022 με τον David Pajo στην κιθάρα.

Video Url

 

Το συγκρότημα έπαιξε μια απογυμνωμένη μίξη punk rock, funk και dub, με στιχουργική έμφαση στα κοινωνικά και πολιτικά δεινά της κοινωνίας. Οι Gang of Four θεωρούνται ευρέως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του μετα-πανκ κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1970/αρχές της δεκαετίας του 1980. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Entertainment!, κατατάχθηκε από το Rolling Stone ως το πέμπτο καλύτερο πανκ άλμπουμ όλων των εποχών και στο νούμερο 483 στη λίστα τους με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2004, το άλμπουμ συμπεριλήφθηκε στη λίστα από τo Pitchfork  ως το 8ο καλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας του 1970 και, το 2020, από την Pop Matters ως "Καλύτερο Post Punk άλμπουμ ποτέ". Τα άλμπουμ τους στις αρχές της δεκαετίας του '80 (Songs of the Free and Hard) τους βρήκαν να απαλύνουν μερικές από τις πιο τρομακτικές ιδιότητές τους και να παρασύρονται προς το dance-punk και την ντίσκο. Ο David Fricke των Rolling Stone περιέγραψε τους Gang of Four ως "πιθανώς το καλύτερο συγκρότημα με πολιτικά κίνητρα στο rock & roll.".

Video Url

 

Video Url