Δισκοθήκη: Happy Mondays από την σκηνή του Μάντσεστερ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Happy Mondays είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σάλφορντ το 1980. Η αρχική σύνθεση ήταν ο Shaun Ryder (φωνητικά), ο αδελφός του Paul Ryder (μπάσο), ο Gary Whelan (τύμπανα), ο Paul Davis (πλήκτρο) και ο Mark Day (κιθάρα). ). Ο Mark "Bez" Berry αργότερα εντάχθηκε στο συγκρότημα στη σκηνή ως χορευτής/κρουστά. Αρχικά υπέγραψαν με την εταιρεία Factory Records του Tony Wilson.

Η δουλειά του γκρουπ γεφύρωσε την ανεξάρτητη ροκ μουσική του Μάντσεστερ της δεκαετίας του 1980 και την αναδυόμενη βρετανική rave σκηνή, αντλώντας επιρροή από το funk, το house και την ψυχεδέλεια για να πρωτοπορήσει τον ήχο Madchester. Βίωσαν την εμπορική τους κορύφωση με τις κυκλοφορίες Bummed (1988), Madchester Rave On (1989) και Pills 'n' Thrills and Bellyaches (1990), με την τελευταία να γίνεται πλατινένια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαλύθηκαν το 1993 και έχουν μεταρρυθμιστεί πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες.

 

Video Url

 

Video Url