Δισκοθήκη: Electric Prunes ψυχεδελικό ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Electric Prunes είναι ένα αμερικανικό ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το 1965. Μεγάλο μέρος της μουσικής του συγκροτήματος, όπως το περιέγραψε ο ιστορικός μουσικής Richie Unterberger, διέθετε «μια απόκοσμη και μερικές φορές αγωνιώδη ατμόσφαιρα». Το πιο επιτυχημένο υλικό τους ήταν από τους τραγουδοποιούς Annette Tucker και Nancie Mantz, αν και το συγκρότημα έγραψε επίσης τα δικά του τραγούδια. Ενσωματώνοντας ψυχεδέλεια και στοιχεία εμβρυονικού ηλεκτρονικού ροκ, ο ήχος του συγκροτήματος χαρακτηρίστηκε από καινοτόμες τεχνικές ηχογράφησης με κιθάρες σε τόνους fuzz και ταλαντευόμενα ηχητικά εφέ. Επιπλέον, η ιδέα του κιθαρίστα Ken Williams και του τραγουδιστή James Lowe για την "ελεύθερη μορφή γκαράζ μουσικής" παρείχε στο συγκρότημα μια πιο πλούσια ηχητική παλέτα και διερευνητική λυρική δομή από πολλούς από τους συγχρόνους τους.

Το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Reprise Records το 1966 και κυκλοφόρησε το πρώτο τους σινγκλ, "Ain't It Hard", στο δεύτερο μέρος του έτους. Το πρώτο τους άλμπουμ, The Electric Prunes, περιελάμβανε τα δύο τραγούδια του συγκροτήματος σε εθνικά charts, "I Had Too Much to Dream (Last Night)" και "Get Me to the World on Time". Με την εμφάνιση του δεύτερου άλμπουμ τους, Underground, το συγκρότημα ήταν πιο ελεύθερο να δημιουργήσει το δικό του υλικό. Ωστόσο, το αρχικό συγκρότημα διαλύθηκε το 1968 όταν αποδείχτηκε ανίκανο να ηχογραφήσει τις καινοτόμες και περίπλοκες διασκευές του David Axelrod στα άλμπουμ Mass in F Minor και Release of an Oath. Και τα δύο άλμπουμ κυκλοφόρησαν με το όνομα του συγκροτήματος, τα δικαιώματα του οποίου ανήκαν στον παραγωγό δίσκων τους Ντέιβιντ Χάσινγκερ, αλλά εκτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από άλλους μουσικούς. Αρκετά από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος συγκεντρώθηκαν ξανά το 1999 και άρχισαν να ηχογραφούν ξανά. Το συγκρότημα εξακολουθεί να εμφανίζεται περιστασιακά, αν και το μόνο αρχικό μέλος που έχει απομείνει είναι ο τραγουδιστής James Lowe.

Video Url

 

Video Url