Δισκοθήκη: Damned ξεχώρισαν στο πανκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Damned είναι ένα αγγλικό πανκ ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1976 από τον τραγουδιστή Dave Vanian, τον κιθαρίστα Brian James, τον μπασίστα (και αργότερα κιθαρίστα) Captain Sensible και τον ντράμερ Rat Scabies. Ήταν το πρώτο πανκ συγκρότημα από το Ηνωμένο Βασίλειο που κυκλοφόρησε ένα σινγκλ, το "New Rose" (1976), κυκλοφόρησε ένα στούντιο άλμπουμ, Damned Damned Damned (1977), και περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν εννέα σινγκλ που μπήκαν στο UK Singles Chart Top 40.

Το συγκρότημα διαλύθηκε για λίγο αφού το Music for Pleasure (1977), η συνέχεια του ντεμπούτου στούντιο άλμπουμ τους, απορρίφθηκε επικριτικά. Αναμορφώθηκαν γρήγορα χωρίς τον Μπράιαν Τζέιμς και κυκλοφόρησαν το Machine Gun Etiquette (1979). Στη δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησαν τέσσερα στούντιο άλμπουμ, The Black Album (1980), Strawberries (1982), Phantasmagoria (1985) και Anything (1986), τα οποία είδαν το συγκρότημα να κινείται προς ένα γοτθικό ροκ στυλ. Στα δύο τελευταία άλμπουμ δεν συμμετείχαν ο Captain Sensible, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα το 1984. Το 1988, ο James και ο Sensible επανενώθηκαν για να παίξουν μια σειρά από συναυλίες επανένωσης, μία από τις οποίες κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο ως το ζωντανό άλμπουμ Final Damnation (1989). Το γρήγορο punk rock τους έχει αναφερθεί για την επιρροή και τη διαμόρφωση της εμφάνισης του hardcore punk στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Damned αναμορφώθηκαν ξανά για μια περιοδεία το 1991. Το 1995, κυκλοφόρησαν ένα νέο στούντιο άλμπουμ, Not of This Earth, το οποίο ήταν το τελευταίο του Scabies με το συγκρότημα. Ακολούθησε το Grave Disorder (2001), So, Who's Paranoid? (2008) και το Evil Spirits (2018) το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ στη λίστα των κορυφαίων 10 των επίσημων τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου, φθάνοντας στο Νο. 7. Παρά τις πολυάριθμες αλλαγές στη σύνθεση, ο σχηματισμός των Vanian, Sensible, keyboardist Monty Oxymoron, ντράμερ Pinch και μπασίστα Stu West ήταν μαζί από το 2004 έως το 2017, όταν ο West άφησε το συγκρότημα και ο πρώην μπασίστας Paul Gray επανενώθηκε. Το 2019 ο ντράμερ Pinch αποχώρησε από το συγκρότημα και τον Φεβρουάριο του 2022 αντικαταστάθηκε από τον νέο ντράμερ Will Taylor.

Ως ένα από τα πρώτα γοτθικά ροκ συγκροτήματα, οι The Damned, με το βαρύτονο τραγούδι του βασικού τραγουδιστή Vanian, τους σκοτεινούς στίχους και το κοστούμι με θέμα τους βρικόλακες, είχαν μεγάλη επιρροή στην υποκουλτούρα των goth

Video Url

 

Video Url