Δισκοθήκη: Clannad από την Ιρλανδία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Clannad  είναι ένα ιρλανδικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1970 στο Gweedore της κομητείας Donegal από τα αδέρφια Ciarán, Pól και Moya Brennan και τους δίδυμους θείους τους Noel και Pádraig Duggan. Έχουν υιοθετήσει διάφορα μουσικά στυλ κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκού, του λαϊκού ροκ, της παραδοσιακής ιρλανδικής, της κελτικής και της νέας εποχής μουσικής, συχνά ενσωματώνοντας στοιχεία απαλής τζαζ και Γρηγοριανό άσμα.

Αρχικά γνωστοί ως Clann ως Dobhar,  συντόμευσαν το όνομά τους σε Clannad το 1973 μετά τη νίκη στο Letterkenny Folk Festival με το τραγούδι "Liza". Μέχρι το 1979, είχαν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ και ολοκλήρωσαν μια επιτυχημένη περιοδεία στις ΗΠΑ. Από το 1980 έως το 1982, λειτούργησαν ως εξαμελείς με την αδερφή/ανιψιά τους Enya Brennan σε επιπλέον πλήκτρα και φωνητικά, προτού φύγει από το συγκρότημα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Αργότερα, το 1982, οι Clannad κέρδισαν τη διεθνή προσοχή με το σινγκλ τους "Theme from Harry's Game" που έγινε επιτυχία στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι εμφανίστηκε στο Magical Ring (1983), το οποίο γνώρισε μεγάλη αναγνώριση. Πειραματίστηκαν με περισσότερους ήχους new-age και ποπ επηρεασμένους τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όπως φαίνεται στους Macalla (1985) και Anam (1990). Αυτή η μετάβαση τελικά θα συνέχιζε να ορίζει τον ήχο τους ως σχεδόν καθαρά «κέλτικο», καθιστώντας τους καινοτόμους αυτού του είδους. Μετά το Landmarks (1997), το συγκρότημα έμεινε σε παύση προκειμένου να ακολουθήσει σόλο έργα. Ανασυγκροτήθηκαν το 2007 και πάλι ως τέσσερις, με τους Moya, Ciarán, Noel και Pádraig να ολοκληρώνουν μια παγκόσμια περιοδεία το 2008. Το 2013, ο Pól προσχώρησε ξανά και κυκλοφόρησαν το Nádúr, το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ μετά από δεκαπέντε χρόνια. Ο Pádraig Duggan πέθανε το 2016, αφήνοντας το γκρουπ να ξεκινήσει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του 2020 ως κουαρτέτο.

Οι Clannad έχουν κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Grammy, ενός BAFTA, ενός βραβείου Ivor Novello και ενός βραβείου μουσικής Billboard. Έχουν ηχογραφήσει σε έξι διαφορετικές γλώσσες και σημείωσαν οκτώ βρετανικά 10 άλμπουμ. Θεωρούνται ευρέως ως ένα συγκρότημα που έφερε την ιρλανδική μουσική και την ιρλανδική γλώσσα σε ένα ευρύτερο κοινό, βιώνοντας συχνά μεγαλύτερη δημοτικότητα στο εξωτερικό από ό,τι στην Ιρλανδία.

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url